Şifremi Unuttum

Hepatite Balonlu Uyarı

HEPATİTE BALONLU UYARI


27 Temmuz 2014 – 14:38

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK),  28 Temmuz Dünya Hepatit Günü etkinlikleri kapsamında hepatite karşı üstünde uyarıların yazıldığı balonlar uçurarak dikkat çekti.

KLİMİK Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Sıla Akhan, “28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak seçilmiş ve dünyada kutlanıyor. Hepatit B virüsünü  bulan Samuel Blumberg’in doğum günü sebebiyle bu gün kutlanmaktadır. Önemli olan bu konuda farkındalığın arttırılması ve dünyada hastalığın öneminin bilinmesidir. Çünkü hastalık kimsede hiçbir şikayet yapmadığı için gerçekten farkındalık çok önemlidir. Mümkün şartlarda tedavi edilebilir bir hastalık sadece bilmeniz gerekiyor bunun için test yaptırmanız gerekiyor. Biz de KLİMİK Derneği olarak bilinçlendirmeyi arttırmayı ve test yapılmasını sağlama amaçlıyoruz. Bütün dünyada kronik hepatit’ten 4 milyon kişi enfekte olmuştur. Her yıl bundan dolayı 1,5 milyon insan ölüyor. Bu hastalığın önemini ve korunulabilir bir hastalık olduğunu da bilinmesi gerekiyor. Türkiye’de Hepatit B oranı yüzde 10 civarındadır. Bazı yerlerde artış gösterebiliyor. Anneden bebeğe de geçen bir hastalık olduğu için ailede bir kişi de varsa diğer kardeşlerde de olabileceğini özellikle ailesinde olanlar mutlaka taramadan geçmelidir. Ülkemizde hepatit C ise yüzde 1-1,5 oranında gözüküyor. Oldukça azımsanmayacak bir enfeksiyon. Bu hastalıklar kan testinde çıkması mümkün değil, mutlaka özellikle aranması gerekiyor’’ dedi
.
KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül ise “Türkiye’de uzun dönemden beri yapılan çalışmalara rağmen yine de hepatit B ve C halen Avrupa bölgesi içerisinde en yüksek rakamlara sahiptir. Genel olarak bakıldığında Türkiye’de Hepatit B oranı yüzde 4 civarındadır. Bu halen çok yüksek bir rakamdır. Bu aynı zamanda yapacak çok işimizin olduğunu da gösteriyor” diye konuştu.

KLİMİK Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu üyesi Prof.Dr. Haluk Eraksoy da, ‘‘Bu hepatitlerle mücadelede tedavi olanaklarımız her geçen gün artıyor. Hepatit C de yüzde 90’ları bulan bir başarı oranı söz konusudur. Dolayısıyla bu hastalıktan korkmaktansa bu hastalığın farkına varamamaktan korkmak daha doğru olacak. O nedenle bugünün sloganına uygun şekilde halkımızı “Tekrar düşün” noktasında uyarmak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından dernek yöneticileri, sarı balonları gökyüzüne bıraktı.

Hepatite balonlu uyarı


Giriş Saati : 27.07.2014  17:36
Güncelleme : 27.07.2014

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) üyeleri, hepatite dikkati çekmek amacıyla gökyüzüne sarı balonlar bıraktı.

KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan, derneğin Harbiye’deki genel merkez binasında düzenlenen toplantıda, son yıllarda viral hepatitin tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşandığını ancak ciddi şikayetlere yol açmadığı için hastalığın tanısında geç kalındığını söyledi.

“Günümüzde en önemli sorun, kişilerin kendisindeki hastalığın varlığından habersiz olması” diyen Akhan, kronik hepatitin başlangıçta hastayı doktora götürecek ciddi bir şikayete neden olmadığını bildirdi.

Kronik hepatitin bu özelliği nedeniyle genellikle tesadüfen fark edildiğini anlatan Akhan, “Kişideki hastalığın kronikleşmesi 20-30 yıl alır. Bu da insan ömrü içinde çok uzun bir süre sayılmaz. Örneğin hastalığı doğum sırasında alan bir kişi 30 yaşında siroz olma riski taşır” diye konuştu.

Özellikle aile fertlerinden herhangi birinde hepatit bulunanların mutlaka kontrolden geçmesi gerektiğini vurgulayan Akhan, “Hepatit rutin kan testlerinde tespit edilemez, özellikle bakılması gerekiyor” dedi.

Akhan, Türkiye’de hepatitli kişi oranının yüzde 4 olduğunu aktararak, bu oranın doğu illerinde yüzde 10’a kadar çıkabildiğini söyledi.

Hepatit B’den aşıyla korunulabildiğini ifade eden Akhan, hepatit C ve D’nin de yüzde 90’ları aşan oranda tedavi edilebildiğini kaydetti.

Dünyada 400 milyon kişinin hepatit hastalığına yakalandığını, her yıl 1,5 milyon kişinin bu hastalığa bağlı hayatını kaybettiğini anlatan Akhan, bunun hepatitin HIV kadar yaygın ve ölümcül olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Toplantıda hepatitle ilgili uyarıcı mesajlar yazılı tişörtler giyen KLİMİK üyeleri, daha sonra 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla hazırlanan sarı balonları gökyüzüne bıraktı.