Şifremi Unuttum

ABD’nin Utah Eyaletinde Dokuz Kunduzun Ölümüne Tularemi Salgınının Neden Olmuş Olabileceği Söyleniyor


15 Nisan 2024

ABD’nin Utah eyaletinde yaban hayatıyla ilgili yetkililer, ölü bulunmuş üç kunduzda tularemi testinin pozitif çıkmasının ardından sakinleri önlem almaya ve rastladıkları ölü tavşan ve kemirgenleri bildirmeye çağırdı. Üç ilçede ölü bulunan diğer yedi hayvanın da tularemiden öldüğüne inanılıyor.

Ölümlerdeki artış birkaç hafta önce fark edildi. Utah Yaban Hayatı Kaynakları Bölümü’ne göre, 23 Mart ve 2 Nisan tarihleri arasında Park City’nin kuzeyindeki Swaner Koruma Alanı ve EcoCenter yakınında beş kunduz ölmüştü. Ölen kunduzlar koruma alanındaki bir kulübeyi paylaşıyorlardı.

Biyologlar, 8 Nisan ile 10 Nisan arasında Utah County’deki Jordanelle Barajı ve Birdseye yakınlarında ölü üç kunduz daha bulunmadan önce, 5 Nisan’da Midway yakınlarında başka bir ölü kunduz tespit etmişlerdi. Jordanelle Barajı yakınında bir de tarla faresi ölü bulunmuştu.

Kunduz karkaslarından üçü, test için Utah Veterinerlik Tanı Laboratuvarı ve Utah Halk Sağlığı Laboratuvarı’na gönderildi. Üçünün de “tavşan ateşi”, “tavşan vebası” veya “geyik sineği ateşi” olarak da adlandırılan tularemi hastalığı için testleri pozitif çıktı.

Yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, hastalığın kene veya geyik sineği ısırıklarıyla yayılan bakterilerin yanı sıra infekte hayvanların kan veya dokusuyla doğrudan temasla veya kontamine su ve az pişmiş tavşan eti tüketimiyle de bulaşabildiğini açıkladı. Bilinen son vaka 2017 yılında Kanab yakınlarında tespit edilmişti.

Utah Yaban Hayatı Kaynakları Bölümü’nde veteriner olan Ginger Stout yaptığı açıklamada, “Bu infeksiyona neden olan bakterilerin Utah’ın birçok yerinde çevrede bulunduğu biliniyor; ancak bu kadar çok hayvanın aynı anda öldüğünü görmek alışılmadık bir durum” dedi.

Hastalık tavşanlarda ve kemirgenlerde daha yaygın olsa da, yetkililer insanların da tularemiye karşı “duyarlı” olduğunu söylüyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre semptomlar insanlarda farklılık gösterebilir ve şunları içerir:

  • Bakterilerin vücuda girdiği bölgede cilt ülserleri.
  • Gözde tahriş ve iltihaplanma veya kulağın ön tarafındaki lenf bezlerinin şişmesi.
  • Boğaz ağrısı, ağızda ülser, bademcik iltihabı veya boyundaki lenf bezlerinin şişmesi. Bu genellikle kontamine yiyecek veya su tüketildiğinde meydana gelir.
  • Öksürük, göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk. Bu genellikle bakteri içeren toz veya aerosol solunduğunda meydana gelir.

Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir, ancak hızlı bir şekilde tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir.

Haber İçin Tıklayınız