Şifremi Unuttum

Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı: HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserine Karşı Nasıl Koruma Sağlıyor?


2 Ocak 2024

İl Sağlık Müdürlükleri, rahim ağzı kanserinin önlenebilen bir hastalık olduğuna ve aşının önemine ilişkin bilgilendirme yaptı. Bilgilendirme mesajında, Human papillomavirus (HPV) adıyla bilinen ve rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamında görülen virusa karşı koruma sağlayan HPV aşısının önemi vurgulandı.

Rahim ağzı (serviks) kanseri ülkede en çok görülen jinekolojik kanserler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Hastalığın önlenmesi ise aşıyla mümkün.

Ocak ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla İl Sağlık Müdürlükleri sosyal medya hesaplarından bilgilendirme mesajı paylaştı. Paylaşılan bilgilendirme mesajında özellikle rahim ağzı kanserinin önlenebilen bir hastalıktır olduğu belirtilerek rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önerildi.

Yapılan paylaşımda rahim ağzı kanseri ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Rahim ağzında gelişen bir kanser türü olan Rahim Ağzı Kanserinin, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız buna yönelik detaylı sağlık programlarının içine Rahim Ağzı Kanser taramalarını da almış ve büyük bir başarı ile yürütmeye devam etmektedir.

Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere Farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır.”

HPV Aşısı

HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.

Aşı Nasıl Koruma Sağlıyor?

Rahim ağzı kanseri vajinadan rahme giriş bölgesinde (servikste) gelişiyor.

Rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 99’u cinsel temas yoluyla bulaşan ve son derece yaygın bir virus olan yüksek riskli HPV ile infeksiyonla bağlantılı.

HPV infeksiyonlarının çoğu kendiliğinden düzelip hiçbir belirtiye yol açmasa da kalıcı infeksiyon kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabiliyor.

Aşı, HPV tarafından infekte olmaktan korunmaya yardımcı oluyor.

Araştırmalar aşının HPV infeksiyonuna karşı en az 10 yıl koruma sağladığını gösteriyor, uzmanlar ise korumanın daha uzun sürebileceğini düşünüyor.

Konuyla ilgili ilk büyük çalışma aşının çok etkili olduğunu ve rahim ağzı kanseri vakalarını yaklaşık %90 oranında azalttığını gösterdi.

Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü.

2020 yılında dünya genelinde tahminen 604 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi kondu ve yaklaşık 342 bin kadın bu hastalıktan hayatını kaybetti.

Bu ölümlerin yaklaşık %90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldi.

Haberin Tamamı İçin Tıklayınız