Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Yavuz: Türkiye’de BA2’nin Arttığını Biliyoruz

11 Mart 2022

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Omicronun bir alt tipi olan BA2’nin dünyanın birçok ülkesinde artış gösterdiğini görüyoruz. Türkiye’de de BA2’nin arttığını biliyoruz. Daha önceki varyantlar gibi yeni bir dalgaya neden olabilir mi, bilmiyoruz. Ama BA2’nin Omikrona göre biraz daha hızlı bulaşması nedeniyle dünyada böyle bir kaygı yaşanıyor” dedi.

KLİMİK Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, kongre için geldiği Antalya’nın Serik ilçesinde COVID-19 ile ilgili güncel gelişmeler hakkında açıklama yaptı.

Prof. Dr. Yavuz, pandeminin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. İki yıl içerisinde bu virusla ilgili çok değişik varyantlar çıktığını belirten Prof. Dr. Yavuz, “Bu virusun bu kadar değişebileceğinin ilk başlarda farkında değildik. Böyle bir beklenti de yoktu. Bilim çevresini çok şaşırttı. Bu virus sıklıkla mutasyon geçirerek yeni dalgalar yapabiliyor. En son omikron dalgasından sonra omikronun bir alt tipi olan BA2’nin dünyanın birçok ülkesinde artış gösterdiğini görüyoruz. Türkiye’de de BA2’nin arttığını biliyoruz. Daha önceki varyantlar gibi yeni bir dalgaya neden olabilir mi, bilmiyoruz. Ama BA2’nin omikrona göre biraz daha hızlı bulaşması nedeniyle tüm dünyada böyle bir kaygı yaşanıyor” dedi.

‘İNAKTİF AŞILARIN HASTALIKTAN KORUNMADA ETKİNLİĞİ AZ OLABİLİYOR’

Hastalıktan korunmak için alınması gereken tedbirleri hatırlatan Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, şunları söyledi: “Şu anda, ‘pademi bitti’ diye bir müjde verme şansımız yok. Bu hastalıktan korunmak için en önemli iki önlem var. Bunlardan birincisi tam aşılı olmak. Yani primer dozlarından sonra hatırlatma dozlarını da yaptırmış olmak. Diğer korunma önlemi de maske, mesafe, kalabalıkların azaltılması gibi önlemler. Bu iki önlemden başka elimizde korunmak için başka önlem yok. Vatandaşların özellikle kalabalık ortamlarda maskelerini çıkarmamaları sağlıkları açısından çok önemli. Risk grubu dediğimiz 65 yaş üstünün hatırlatma dozları şu anda çok kritik. Türkiye’de özellikle 65 yaş üstünde hala sadece inaktif aşılarla aşılanmış olan çok büyük bir grup var. Bu gruplar çok riskli. İnaktif aşıların hastalıktan korunmada etkinliği az olabiliyor. Özellikle bu gruplarda daha etkili mRNA aşılarla hatırlatma dozlarının yapılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu vakaların azalması ve daha az ölüm görmek açısından önem taşıyor.”

Haber İçin Tıklayınız