Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz Koronavirusun Tartışılan Gündem Maddeleriyle İlgili Önemli Açıklamalarda Bulundu

13 Nisan 2021

KLİMİK Derneği Genel Sekreteri, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, Çin Hastalık Kontrol Merkezleri Direktörü Gao Fu’nun Sinovac aşısı açıklamaları üzerine başlayan tartışmalara açıklık getirdi.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, son günlerde kamuoyunda oldukça merak edilen ve tartışılan gündem maddeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“TOPLU TAŞIMADA İNSANLAR İKİ SANTİM MESAFEDE GİDİYOR”

Türkiye’nin vaka sayısında en üst seviyeye ulaştığını belirten Prof. Dr. Yavuz, “Hem çok yüksek hasta sayısı var, hem de sağlık sisteminin artık buna cevap verememe riski söz konusu. Toplu taşımalar gerçekten çok kalabalık. Ben de kullandığım için gayet iyi biliyorum, insanların arasındaki mesafe 1-2 santimi bile bulmuyor. Daha çok bulaştığını söylediğimiz bir virüs var, toplu taşımadaki kalabalıkların azaltılması gerekiyor. Bunun da yolu, bir kere, birçok işkolu için uzaktan çalışmaya geçmek. Yani şu aşamada artık belli iş kollarının açık kalması dışında diğerlerinin uzaktan çalışmaya geçmesi en akıllıca yöntem gibi görünüyor. Ev halkı dışında hiç kimseyle görüşebilecek durumda değiliz” diye konuştu.

“VARYANT İÇİN EKSTRA TEST YAPTIRMANIN HASTAYA HİÇBİR FAYDASI YOK”

“Varyant virusla infekte miyim?” diye merak edip ekstra test yaptırmanın, gereksiz yere ekonomik yük altına girmek anlamına geldiğini de belirten Prof. Dr. Yavuz, varyant viruslarda hastanın takibi ve tedavisinde hiçbir farkın olmadığına işaret ederek uyarılarda bulundu.

Yavuz, “Hastanın hiçbir işine yaramayacak, bunu yaptırmalarına gerek yok vatandaşların. Boşu boşuna ekonomik kayba uğruyorlar.Sadece ilgili hekim ve Sağlık Bakanlığı’nın bilmesi gereken bir veri. O nedenle insanların acaba varyant virusla infekte miyim diye gidip ekstra test yaptırması çok gereksiz” dedi.

“HENÜZ TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR VARYANT TESPİT EDİLMEDİ”

Bir varyantın anlamlı hale gelebilmesi için pek çok farklı şehir ve ülkede görülmesi gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Serap Yavuz, şimdilik bu şekilde Türkiye’ye özgü bir varyant tespitinin olmadığını söyleyerek “Varyantın anlamlı hale gelmesi, yani Variants of Concern (VOC) dediğimiz, endişe yaratacak bir varyant olması için bunun ya yayılması, başka şehir ve ülkelerde görülmesi, ya daha ağır hastalık yapması, ya da aşılardan kaçması gibi bir takım becerilerinin olması lazım. Türkiye’de şu anda henüz buraya özgü öyle bir varyant tanımlanmadı” dedi.

“EN İYİ COVID AŞISI ŞUDUR DİYEBİLECEK NOKTADA DEĞİLİZ”

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, geçtiğimiz günlerde Çin Hastalık Kontrol Merkezleri Direktörü Gao Fu’nun ülkede üretilen koronavirus aşılarının etkisinin ‘düşük’ olduğu ve etkiyi artırmak için farklı aşıların karıştırılmasının düşünüldüğü yönündeki açıklamaları üzerine başlayan tartışmaların da yersiz olduğunu belirterek, “En başından beri Faz 1-2 aşamasından biri SARS Koronavirusu aşısının antikor seviyelerini biliyorduk, tabii ki mRNA’ya göre daha düşük seviyelerde antikor oluşturduğunu biliyoruz. Bu gizli bir bilgi değil. Şu anda Covid için en ideal aşı hangisi sorusunun cevabı henüz verilmiş değil. Bunu bilmemiz gerekiyor. Çin’den yapılan açıklama da mantıklı, antikor yanıtı daha düşükse, acaba antikor yanıtını artıran bir ajanla ardışık olarak yaparsak daha mı yüksek olur, buna bakıyorlar. Klinik çalışmalar yapılacak bununla ilgili” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız