Şifremi Unuttum

Türkiye’de Her Yıl 20-30 Bin Kişi Diyabet Nedeniyle Ayağını Kaybediyor


9 Şubat 2021

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, salgın sürecinde hastaların gerekli kontrollerini yaptıramadığını belirterek “Diyabet hastaları düzenli kontrollerini yaptırmadığı için ayak yaraları tedavi edilemeyecek duruma geliyor” dedi.

Diyabet hastalığının getirdiği en önemli sorunlardan biri ayaklarda oluşan yaralar ve buna bağlı oluşan infeksiyonlar geliyor. Hastaların yaklaşık yüzde 15-20’si yaşamlarının bir döneminde ayaklarında sorun yaşıyor.  Epidemiyolojik çalışmalar şeker hastalarının yaklaşık yüzde 2-4’ünün ayaklarında yara olduğunu gösteriyor. Bu hastaların  uygun tedavi edilmemesi durumunda ise yüzde 10’unun ayakları diz altından ya da diz üstünden kesilmek zorunda kalıyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, salgın sürecinde hastaların gerekli kontrollerini yaptıramadığını belirterek “Diyabet hastaları düzenli kontrollerini yaptırmadığı için ayak yaraları tedavi edilemeyecek duruma geliyor” dedi.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre,  dünyada şeker hastalığına bağlı olarak her 20 saniyede bir hasta ayağını kaybediyor.  Bu oranlara göre Türkiye’de de yaklaşık 300 bin ayağında yarası olan şeker hastası bulunduğu ve her yıl bu hastaların 20-30 bininin ayaklarını kaybettiği biliniyor.

DİYABETİK AYAK KONTROLLERİ YAPILMALI

Prof. Dr. Ertuğrul, özellikle salgın sürecinde şeker hastalarının ne yazık ki yaptırmaları gerekli düzenli kontrollerini yaptırmadığını belirterek “Bu da bu hastaların ayaklarında yaraların oluşmasına ve oluşan yaraların uygun tedaviye ulaşamama nedeniyle kötüleşmesine, hatta tedavi edilemeyecek duruma gelmesine yol açtı. Şeker hastalarının ayak yaralarının tedavi edilememesi ne yazık ki yara oluşan ayağın kaybıyla sonuçlanıyor” diye konuştu.

Haber İçin Tıklayınız