Şifremi Unuttum

Türk Bilim Adamı İmplantlara Nanoteknolojiyle Antibiyotik Kapladı

Türk bilimadamı implantlara nanoteknolojiyle antibiyotik kapladı

İZMİR – 01.07.2014 09:43:00

Gediz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, tıp dünyasını umutlandıran bir buluş yaptı. Vücut içine yerleştirilen metal protezlerin ölüme kadar varabilen enfeksiyon riskini neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. Genç bilimadamı, daha çok iskelet sistemine takılan, dişte de sıkça kullanılan ve implant olarak adlandırılan metal protezleri, nanoteknoloji yöntemiyle ilaçla kaplayarak bakterilerden arındırmayı başardı. Laboratuvardan sonra hayvanlar üzerindeki deneyleri de tamamlanan protezler, hastalarda deneme aşamasına geldi.

Yrd. Doç. Dr. Türkan, iki yıldır üzerinde çalıştığı implantları, yine iki yıl sürecek uygulamaların ardından dünyanın kullanımına sunacaklarını söyledi. Türkan, yaptığı açıklamada, “Metal protezlere, yaşam kalitesini arttırmak için günümüzde sıkça ihtiyaç duyuluyor. Trafik kazası, düşme, darbe alma sonucu oluşan kemik kırıklarında ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında vücuda yerleştirilerek, günlük hayatın sürmesi sağlanıyor. Ayrıca implant dişler de giderek daha çok takılıyor. Tüm bu müdahaleler, protezlere yerleşen bakteriler yüzünden enfeksiyon riski taşıyor, ölüme varan komplikasyonlar oluşabiliyor. Diyabet gibi yüksek risk grubundaki hastalarda tehlike daha da büyük. Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’ndaki çalışmalarımız sonucunda implantları, özel bir filtrelemeyle antibiyotik ve gerekli diğer ilaçlarla kapladık. Bu kaplamayı hastanın diyabet gibi başka rahatsızlıklarına göre de yapabilir, farklı ilaçlar kullanarak kişiye özel tedavi imkanı sunabiliriz. Dünyada örneği bulunmayan bu uygulama sayesinde bakteriler protezde tutunamıyor. Cerrahi işlem sırasında o bölgeye bulaşan mikropların hastalığa yol açmasına da kaplamadaki antibiyotik engel oluyor.” dedi.

Uğur Türkan, nanoteknolojik protezlerin tedavide başarı oranını arttırırken iyileşme süresini hızlandırdığına, ayrıca antibiyotik kullanımına da son verdiğine dikkat çekti: “Mevcut uygulamalarda, enfeksiyon riski yüzünden hastalara antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Bir bölge enfeksiyondan korunurken başta sindirim sistemi olmak üzere tüm vücut etkileniyor. Tüm bunlara rağmen protezlerden kaynaklı enfeksiyonlar yine de gelişebiliyor, cerrahi müdahaleler tekrarlanmak, protezler çıkarılmak zorunda kalınabiliyor. Nanoteknolojiyle ilaç kaplanan implantlarla bu ve benzeri olumsuzlukların önüne geçiyoruz.”