Şifremi Unuttum

Hastane Mikrobunu Öldüren Kimyasal Geliştirdiler

Hastane mikrobunu öldüren kimyasal geliştirdiler

26 Aralık 2013 12:20 (Son güncelleme 26 Aralık 2013 12:23)

İki Türk öğrenci, hastane mikroplarının en bilineni ‘Pseudomonas aeruginosa” bakterisinin tamamını öldürücü etkisi bulunan antibakteriyel bir ürün geliştirildi.

ANKARA – Zeynep Akyıl

İTÜ Kimya Bölümü doktora öğrencisi Ahmet İnce ve Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Tuğrul Cem Bıçak tarafından geliştirilen antibakteriyel polimer, Türkiye’nin farklı alanlarda dışı bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik projelerin gelişmesini teşvik eden İTÜ Arı Çekirdek Proje yarışmasında ikinci oldu.

Cem Bıçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada artan çevre kirliliği ve dönemsel olarak ortaya çıkan domuz gribi gibi salgın hastalıklar göz önüne alındığında, toplumsal hijyenin öneminin daha da arttığını belirtti.

Antibakteriyel ürünlerin öneminden yola çıkarak böyle bir ürün geliştirmeye karar verdiklerini anlatan Bıçak, Türkiye’deki antibakteriyel ürünlerin kimyasal bileşiğinin yurt dışından satın alındığını söyledi.

Yapılan bir araştırmaya göre, Amerikada yılda 100 binden fazla hastanın enfeksiyon kaparak hayatını kaybetmesinden büyük ölçüde hastane mikrobu olarak da bilinen Pseudomonas aeruginosa bakterisinin sorumlu olduğuna işaret eden Bıçak, şunları kaydetti:

”Günümüzde mevcut sterilizasyon işlemleri kusursuz uygulansa dahi yüzde 30 enfeksiyon bulaşma riskinin önüne geçilememektedir. Geliştirdiğimiz antibakteriyel ürünün çok düşük konsantrasyonlarda dahi Pseudomonas aeruginosa bakterisinin tamamını öldürücü etkisi rapor edilmiştir.

Patent başvurusunda bulunduklarını bildiren Bıçak, projenin hayata geçmesi durumunda, öncelikle hastane kaynaklı enfeksiyonların ve buna bağlı ölümlerin büyük ölçüde azaltılacağını, şu an tamamı yurt dışından ithal edilen bu antibakteriyel maddelerin daha iyisinin Türkiye’de üretilip, yurt dışına ihraç edilebileceğini sözlerine ekledi.