Şırnak’ın Risor (Guzariyal) mevkiinde yüzlerce hayvanın telef olduğu ve açıkta bulunan hayvan leşlerinin insan sağlığı içinde büyük tehlike arz ettiği belirtiliyor.
Şırnak’ın Risor (Guzariyal) mevkiinde oluşan Şarbon Hastalığı nedeniyle yüzlerce hayvanın telef oldu. Bölge karantinaya alınıp aşılama çalışması yapıldı. Bölgede halen bulunan temizlenmemiş hayvan leşlerinin ise tehlike arz ettiği ifade ediliyor.
Bölgede sadece aşılama çalışması yapılmış. Ulaşım olmadığı için araçla bölgeye gitmek zor. Bunun yanında telef olan hayvan sayısının çokluğu ve telef olan hayvanların açıkta olması çok büyük tehlike arz ediyor.
Hayvanlarımız telef oldu
300’e yakın hayvanının telef olduğunu ifade eden Hayvan sahiplerinden Mehmet Erkan, “Hayvanlarım bundan yaklaşık bir ay önce hastalandı. Ben Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı’na başvurarak hayvanlarımın her gün ortalama 2-3 tanesi ölüyor. Onlara da gelip acil müdahale etmelerini istedim. Bazı ilaçlar yazıp kullanmamızı istedi. Bizde ilaçları kullandık, ancak her hangi bir fayda vermedi. Hayvanlarımızın ölümleri günden güne çoğaldı. Konuyu serbest veterinerlere sorduk. Şarbon Hastalığı’na rastlandığını ve bu hastalığın çok ciddi olduğunu beyan ettiler. Bunun üzerine Tarım İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile müracaat ettik. Tarım İl Müdürlüğü Personeli tarafından alınan hasta bir hayvan numunesi Elazığ’a analiz için yollandı. Sonuç gelmeden önce yaklaşık 10 günde 450 hayvan aşılandı. Elazığ’dan gelen sonuçta da Şarbon hastalığı çıktı. Dünde gelen bir ekip yaklaşık 200 hayvanı aşıladı. İlgili personelin Pazar günü de aşılama çalışması yapması bekleniyor.” dedi.
Bölge hayvan leşiyle dolu
Olayın, Şırnak-Eruh Karayolu’nun 10 kilometre uzaklıktaki Al Beton Taş Kırma Ocağı arka kısmında kalan Risor (Guzariyal) mevkiinde yaşandığının söyleyen Erkan, “Ölen hayvanların kokusundan bölge yaşanmaz haldedir. Hayvanların leşleri oldukları yerde bırakılmış haldedir. İmkânlarımız olmadığından gömemedik. Şırnak Tarım İl Müdürlüğü’ne durum izah edildiği halde aşılama çalışması dışında, halen hiç bir kurum müdahalede bulunmuş değildir. Şu an hayvan leşleri kendi haline terk edilmiş durumdadır. Gerekirse İl Özel İdare ve Belediye İş makinelerinin desteği ile bu leşlerin bir çözüme ulaştırılması gerekiyor. Yetkililer bir an önce olaya tam bir müdahale etmelidir.” diye konuştu.
Devletten yardım bekliyoruz
Şarbon hastalığı nedeniyle çok zarara uğradığını belirten hayvan sahiplerinden Mehmet Erkan, “Bu ölen hayvanlar bir değil yüzlerce hayvan. Telef olan hayvanlar ancak iş makinaları ile defnedilebilir. Bunun için de adım atılması ve telef olan hayvanlarımızdan kaynaklanan zararımızın bir şekilde karşılanması için Devletten yardım bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sağlam hayvanlarımız telef olmasın
Bölgedeki Hayvan Sahiplerinden Halit Üstek ise; “İl Tarım Müdürlüğü personeli hayvanlarımızı aşılamak üzere bölgeye geldiler. Bir kısmını aşılayıp gittiler. Yetkililerin bir an önce olaya müdahale etmesi gerekiyor. Yoksa bütün kalan hayvanlarımızda telef olacak. Onlardan bu konuda acilen yardımcı olmalarını istiyorum. Acil tedbirler alınmazsa diğer hayvanlarımızda telef olacaktır.” şeklinde konuştu.
Bölge karantinaya alındı
Olayın duyulmasının ardından harekete geçen İl Tarım Müdürlüğü, bölgeyi karantinaya alarak aşılama çalışması başlattı.
Hayvanları aşılamak ve karantinaya almak için bölgeye gelen İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Selman Demirel, “Bu bölge tamamen karantina altında, giriş çıkış yasak burada. Şarbon virüsü bulaşıcı, bu nedenle hastalık bulaşmamış hayvanları da tedbir amacıyla aşılamamız gerekiyor. Bölge hayvancılığının yanında insan sağlığını da etkileyen bir hastalık. Bu hepimizi etkileyen çok tehlikeli bir hastalık. Şarbon, biyolojik olarak silah olarak da kullanılan bir hastalık. İşin içinde insan sağlığı da olduğundan bizim bunu çok ciddiye almamız gerekiyor. Bölge insanlarının olaya el atması gerekiyor. Bu bölgeye ulaşım sağlanamadığı için kazı ve imha çalışmaları yapılamıyor. İnsanlarımızın bu bölgede ölen hayvanları kireçleyerek çukurlara gömmeleri gerekiyor. Bizim bilgimiz dahilinde gömülürse iyi olacak. En azından Şırnak’taki personel yetersizliğimizden dolayı ister istemez zor durumda kalıyoruz. Hayvanlarda çok dağınık bir şekilde merada telef olmuş. Bunun için telef olan tüm hayvanları imha edemiyoruz. Bunun için vatandaşlarımızın merada gördüğü ölü hayvanı kireç dökerek kendi imkânlarıyla bir çukura gömmesi gerekiyor. Bu işimizi de rahatlatır. Hastalıklı olan hayvanlara temasların olmaması gerekiyor. En büyük sıkıntımız hastalıklı hayvanların kesilmesidir.” ifadelerine yer verdi.
İlk günden müdahale ettik
Kendilerine müracaat edildiği ilk gün 80 hayvanın telef olduğunun haber verilmesi üzerine bölgeye geldiklerini belirten Veteriner Hekim Demirel, “Bunun artması normaldir. Şarbon çok kısa bir sürede hemen hayvanı öldürür. Hayvanları aşılama süresi 10 gün olup bu süre zarfında hastalıklı olan hayvanlar ölmüş olabilir. Şarbon hastalığı bulaşıcıdır, aynı zamanda insanlarda bulaşan bir hastalıktır.” dedi.
Uzmanlar Şarbon virüsünün ilkbahar döneminde yeşeren çiçekler üzerinden hayvanlara bulaşmış olabileceğini ve insanlara da bulaşan bir hastalık olduğu için çok tehlikeli olduğunu ifade ediyorlar. (Mustafa Erkan-İLKHA)