Şifremi Unuttum

COVID-19 Aşılarının İkinci Dozunu Erteleyerek Birinci Dozu Mümkün Olduğunca Çok Kişiye Uygulamak Daha Çok Hayat Kurtarabilir


18 Aralık 2020

The Centre for Disease Dynamics, Economics and Policy (CDDEP) kuruluşunun, farklı aşılama senaryolarının SARS-CoV-2’nin yayılmasını nasıl etkileyeceğini gösteren interaktif aracının yaptığı modellemeye göre, ikinci dozları erteleyerek ilk dozda daha fazla kişiyi aşılamak, kış süresince bir kişiye iki doz aşı yapmaya göre % 20-30 daha fazla hayat kurtarabilir.

Simülasyonlara göre, kış dalgası zirveye ne kadar çok yaklaşırsa, aşı eğriyi o kadar az düzleştirebilir. Başka bir deyişle, salgında aşı ne kadar erken yaygınlaştırılırsa eğriyi düzleştirmede o kadar etkili olur. ABD genelinde, pozitif olgu sayısı Ağustos ve Eylül aylarında günde yaklaşık 40 binden, Ekim sonunda neredeyse 100 bine ve Aralık ayının ilk haftalarında günde 200 binin üzerine çıktı. Hastalığın yayılması önemli ölçüde azaltılmazsa önümüzdeki aylarda daha yüksek olgu sayıları görülmeye başlanabilir. Sosyal mesafe ve yüz maskeleri bulaşmayı yavaşlatsa da yeterli değildir. Sadece % 50 etkili olsa bile, kısa zamanda çok sayıda uygulanan bir doz COVID-19 aşısının, % 90 etkili bir aşının daha yavaş uygulanmasından çok daha etkili olacağı düşünülüyor.

Haber İçin Tıklayınız