Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem ve Arkadaşlarından Hantavirus Konusunda Önemli Katkı

Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem ve Arkadaşlarından Hantavirus Konusunda Önemli Katkı

4 Ağustos 2019

Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma yürüten bilim insanları, kanamalı ateşe neden olan ve böbrek yetmezliği sonucu ölüme sürükleyen 4 virus tespit ederek bilim dünyasına duyurdu.

Türk bilim insanları, kanamalı ateşe neden olan ve böbrek yetmezliğiyle ölüme yol açan 4 virus tespit etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem yürütücülüğünde Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen ve ekiplerinin katılımıyla “Türkiye kemirici ve küçük memelilerinde Hantavirus varlığının ve dağılımının araştırılması” konulu çalışma başlatıldı.

Araştırma kapsamında kemiricilerden insanlara bulaşan, ateş ve kanama ile seyreden, böbrek yetmezliği nedeniyle ölümcül olabilen “Dobrava Hantavirus İğneada”, “Dobrava Hantavirus Giresun”, “Puumala Hantavirus Bartın”, “Tuula Hantavirus Palandöken” adı verilen ve insanlarda çok nadir rastlanan 4 virus tespit edilerek bilim dünyasına duyuruldu.

Sağlık Bakanlığının desteğiyle Türkiye’nin farklı üniversitelerinden bilim insanlarının katılımıyla yürütülen projenin, virusun teşhisi ve destek tedavi sürecinin başlatılması açısından yaşamsal öneme sahip olduğu bildirildi.

Haberin Devamı İçin [Tıklayınız].