Şifremi Unuttum

Diyabetik Ayak Yarası Bacağın Kesilmesine Kadar İlerleyebilir

Diyabetik Ayak Yarası Bacağın Kesilmesine Kadar İlerleyebilir

11 Temmuz 2019

Vücudun tüm sistemlerini etkileyen diyabetin en ciddi sonuçlarından biri de ayaklarda oluşan ve iyileşmeyen yaralar. Zamanında tedavi edilmeyip kontrol altına alınmayan diyabetik ayak yaraları ayağın ve bacağın kesilmesine neden olabiliyor.

Diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik, ilerleyen ve tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki türde görülen bir hastalık. Tip 1 diyabeti önlemede etkili olacak bir yöntem yok ancak tip 2 diyabetin önlemesinde doğru beslenmenin ve sporun oldukça önemli bir yeri var.

Diyabetik ayak yarası ise diyabet hastalarının ayaklarında bileğin aşağısından başlıyor, tüm ayağı, tüm bacağı ve hatta tüm bedeni etkileyebiliyor.

HiSSiZLEŞMEDEN DOLAYI HASTA AYAĞINDAKİ YARALARI FARK ETMİYOR

Diyabetik ayak yarasının gelişmesinin pek çok nedeni olabiliyor. En sık nedeni ise nöropati denilen sinir hasarı. Özellikle kan şekeri düzensiz olan ya da sürekli yüksek seyreden hastalarda sinir hücrelerinde hasar olabileceğini belirten Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Derya Yapar, bu hasar nedeni ile hastalarda hissizlik geliştiğini, dolayısıyla hastanın yarayı fark edemeyebileceğini belirtiyor:

“Hastalar, ayağında gelişen nasır ya da yaraların acısını, ağrısını hissetmeyebilir. Görme bozukluklarını da eklersek bu tür yaralar hem hissedilmemesinden hem de görememekten daha da büyüyerek tedavisi daha zor hale gelmektedir. Buna ek olarak damarlarda da harabiyet gelişebilir ancak ikisinin birlikte görülmesi diyabetik ayak yaralarının ayrı bir şekilde tedavi edilmesini gerektirmektedir.”

Haberin Devamı İçin [Tıklayınız].