Şifremi Unuttum

Batı Nil Virusuna Dikkat!

Batı Nil Virusuna Dikkat!

13 Eylül 2018

Sivrisinek  sokması sonrasında 3-14 günlük bir kuluçka dönemini takiben belirtilerini ortaya koyan Batı Nil virusu, Yunanistan’da 18 kişinin ölümüne neden olmuştu. Geçen yıl virus nedeniyle İstanbul’da ilk kez beyin ve zarlarının iltihabı olan bir hastayla karşılaşıldı. Bu yıl henüz virusun bulaştığı vakaya rastlanmasa da uzmanlar, temkinli olma konusunda vatandaşları uyarıyor. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Murat Akova, geçen yıl Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden ‘Batı Nil virusu’ vakalarının geldiğini belirterek, virusla ilgili şu bilgileri verdi:

“Hastalığın belirtisi sivrisinek ısırığı sonrası 3-14 günlük bir kuluçka dönemini takiben genellikle hafif ve grip benzeri bir tablo. Başağrısı, ateş, yorgunluk, kas ağrıları, bulantı, kusma, bazen de kızamık benzeri ciltte kaşıntısız döküntü, lenf bezlerinde büyüme başlıca hastalık bulguları. Hastaların yüzde 1’inde menenjit, beyin iltihabı ve felç gelişebiliyor. Etkili bir ilaç ve aşı yok. Vatandaşların, vücudun tüm bölgelerini örtecek uzun kollu giysi ve pantolon giyebilir. ”

Türkiye’nin risk altında olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, Batı Nil virusunun, Zika, dang, Sarı Humma virusları gibi sinek ve böceklerden bulaştığını söyledi. Ceyhan, “Vakaların yüzde 2’sinde beyin zarı iltihabı görülüyor. Bu hastalarda dalgınlık, şuur kaybı, kısmi felçler, sara nöbetleri ve koma hali ortaya çıkabiliyor. Sinir sistemi tutulan hastalarda ölüm oranı yüzde 10.  Geçmişte özellikle Antalya, Adana ve Şanlıurfa gibi güney illerinde saptanan vakalar oldu. Virusun neden olduğu hastalık oranı aslında, açıklanan rakamların en az yüzlerce katı. Batı Nil virusunu grip ile karıştırıyor. Özellikle kuşların göç yolları üzerinde bulunan bölgeler ve sivrisineklerin yoğun olduğu yerlerde hasta sayısının artma riski bulunuyor.” dedi.

İstanbul’da bir vaka 

İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy da şunları dedi: “Virusun insanlardaki kuluçka dönemi 2-14 gün. Hastaların yüzde 80’i belirtisiz. Dünyada son 20 yıldır bu hastalıkta bir artış söz konusu. Türkiye’de 1970’lerden bu yana virusun varlığına ilişkin ipuçları var. İnfeksiyon tanısı için hastanın kan ve beyin-omurilik sıvısında antikorlarla virus RNA’sı aranır. Bu inceleme, Sağlık BakanlığıHalk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki laboratuvarlarda yapılıyor. Türkiye, göçmen kuşların göç yolları üzerinde olması nedeniyle riskli bir bölgede. İstanbul’da da ilk kez geçen yıl tam bu aylarda  beyin ve zarlarını ilgilendiren bir Batı Nil virusu infeksiyonu vakasını kliniğimizde yatırarak tedavi etmiştik.

Haber İçin [Tıklayınız]