Şifremi Unuttum

CDC, Ekvator Ginesi ve Tanzanya’daki Marburg Virusu Salgınlarıyla İlgili Halk Sağlığı Önerileri Yayımladı

 


6 Nisan 2023

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD’deki klinisyenleri ve halk sağlığı departmanlarını Ekvator Ginesi’nde diğeri ise Tanzanya’daki Marburg virusu hastalığı (MVD)’na bağlı doğrulanmış salgınlar hakkında bilgilendirmek için Sağlık Uyarı Ağı (HAN) Halk Sağlığı Önerileri yayımladı.

Şu anda, söz konusu iki salgının ilişkili olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur; çoğu uzman salgınların iki bağımsız hayvandan insana bulaşma sonucu ortaya çıktığı konusunda hemfikirdir. Amerika Birleşik Devletleri’nde veya Ekvator Ginesi ve Tanzanya dışındaki diğer ülkelerde bu salgınlarla ilişkili doğrulanmış hiçbir MVD vakası bugüne kadar bildirilmemiştir. Bu Halk Sağlığı Önerileri, ABD’de ithal vaka riskine ilişkin farkındalığı artırmak üzere salgınlar hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, CDC’nin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki vaka tanımlama, test etme ve klinik laboratuvar biyogüvenlik hususları ile ilgili tavsiyelerini de özetlemektedir.

Marburg virusu hastalığı, Filoviridae ailesindeki ebolaviruslarla yakından ilişkili iki zoonotik virusun, Marburg virusu ve Ravn virusunun neden olduğu nadir fakat oldukça ölümcül viral hemorajik ateşli bir hastalıktır. Şubat ve Mart 2023’te, Ekvator Ginesi ve Tanzanya’da iki farklı Marburg virusu salgını bildirilmiştir. Bu salgınlarla Marburg virusu Ekvator Ginesi veya Tanzanya’da ilk kez tespit edilmiştir, ancak virus daha önce komşu ülkelerde tanımlanmış ve rezervuar olan Mısır meyve yarasasının her iki ülkede de bulunduğu bilinmektedir. Eldeki bilgiler, salgınların her iki ülkede birbirinden bağımsız ortaya çıkmış olabileceğini düşündürmektedir. Bu iki salgının epidemiyolojik olarak bağlantılı olduğuna dair şu anda bir kanıt yoktur. Tanzanya’da viral genetik dizileme devam etmektedir. Sonuçlar, Ekvator Ginesi’nden alınan dizileme verileriyle birlikte, salgınların farklı hayvanlardan insana bulaşma yoluyla birbirinden bağımsız ortaya çıkıp çıkmadığı konusunda daha fazla bilgi sağlayacaktır.

MVD’li bir kişide semptomlar ortaya çıkana kadar hastalık bulaşıcı değildir. Semptomlar ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, gastrointestinal semptomlar veya açıklanamayan kanamayı içerebilir. Marburg virusu, hasta olan veya MVD nedeniyle ölmüş bir kişinin kanı veya diğer vücut sıvıları (idrar, tükürük, ter, dışkı, kusmuk, anne sütü, amniyotik sıvı veya meni dahil), infekte hayvanların vücut sıvıları, virus bulaşmış iğneler veya diğer fomitler ile temas (hasarlı cilt veya mukoza zarları yoluyla) yoluyla bulaşır. Marburg virusu hava yoluyla bulaşmaz.

Şu anda MVD için Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı bir aşı veya tedavi yoktur. Erken tanı ve uygun destekleyici bakım olmadığında, MVD’nin ölüm oranı %23-90’dır. Erken yoğun destekleyici bakım ve sıvı replasmanı ile ölüm oranları daha düşük olabilir.

CDC Halk Sağlığı Önerisi İçin Tıklayınız