Şifremi Unuttum

Dünya Sağlık Örgütü, Maymun Çiçeği İçin Halk Sağlığı Acil Durumunu Devam Ettiriyor


1 Kasım 2022

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği acil durum komitesi, son gelişmeleri tartışmak için 20 Ekim’de üçüncü kez bir araya geldi ve durumun halen uluslararası bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) oluşturduğu sonucuna vardı.

Komite, toplantının üzerine bugün (1 Kasım 2022)  yaptığı açıklamada, davranışsal müdahaleler ve artan aşı uygulamaları sayesinde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Bununla birlikte, bazı bölgelerde bulaşmanın devam etmesi, bazı ülkelerdeki sağlık eşitsizlikleri ve zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelerde özellikle HIV’li savunmasız nüfus üzerindeki etkiler konusunda endişelerini dile getirdi.

Komite, 23 Temmuz’da halk sağlığı acil durumunun ilan edilmesinden bu yana, birçok ülkenin salgına karşı harekete geçtiğini ve bu sayede dünya çapında vakaların azalmasını sağlayan müdahalelerde bulunulduğunu kaydetti. Ancak yetkililer, bu ilerlemenin karışık bir tablo yansıttığını söyledi. Şu anda dünya genelinde risk  orta düzeyde, ancak Amerika’da yüksektir. Risk, Avrupa bölgesinde yüksekten orta seviyeye gerilerken; Afrika, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Asya bölgelerinde orta düzeyde ve Batı Pasifik bölgesinde düşük düzeydedir.

DSÖ acil durum komiteleri genellikle her üç ayda bir veya gerekli durumlarda daha sık toplanır.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) dün ek olarak 75 maymun çiçeği infeksiyonu bildirdi ve böylece ülkedeki toplam vaka sayısı 28 377’ye çıktı. Dünyada 109 ülkeden toplam 77 092 vaka bildirildi.

Haber İçin Tıklayınız