Şifremi Unuttum

BioNTech Aşısının Yan Etkilerine Dair En Kapsamlı Çalışma Yayımlandı: Aşı Akut Myokard İnfarktüsü ve Tromboz Riskini Artırmazken, COVID-19 Artırıyor

26 Ağustos 2021

New England Journal of Medicine dergisinde dün (25 Ağustos 2021) yayımlanan çalışmada, İsrail’de aşılanan yaklaşık 885 bin kişiyle eşleştirilen aynı sayıda aşılanmamış kişiye ait veriler karşılaştırılmış.  İncelenen yan etkilerin çoğu yüksek riskle ilişkilendirilmemiş. COVID-19’a yakalanmanın birçok ciddi yan etki riskini daha fazla artırdığı görülmüş.

En güçlü ilişki aşılamayla yüksek miyokardit riski arasında bulunmuş, fakat SARS-CoV-2 infeksiyonu (COVID-19) geçirenlerde bu riskin çok daha yüksek olduğu bulunmuş (100 bin kişide 11). Aşılanmış kişilerde miyokardit riski 100 bin kişide 2.7; lenfadenopati riski 100 bin kişide 78.4; apandisit 100 bin kişide 5; herpes zoster infeksiyonu 100 bin kişide 15.8 olarak saptanmış. BNT162b2 (BioNTech) aşısının akut myokard infarktüsü ve tromboz riskini artırmadığı, COVID-19’un ise artırdığı belirlenmiş.

Sonuç olarak, BNT162b2 aşısının 42 günlük takip süresi boyunca birkaç yan etki insidansında artışa neden olabileceği belirlenmiş. Bu etkilerin çoğu hafif olsa da, miyokardit gibi bazıları potansiyel olarak ciddi olabilirmiş. Bununla birlikte, sonuçlara göre COVID-19’un miyokardit için çok daha güçlü bir risk faktörü olduğu ve aynı zamanda diğer birçok ciddi yan etki riskini önemli ölçüde artırdığı görülmüş. Bu bulguların, aşının kısa ve orta vadeli risklerine ışık tutmaya ve bunları klinik bağlama yerleştirmeye yardımcı olacağı, uzun vadeli yan etkileri değerlendirmek için ileride başka çalışmalara ihtiyaç duyulacağı belirtilmiş.

Aşağıdaki tabloda, aşıyla ilişkilendirilmiş yan etkiler, aşılanmış ve aşılanmamış kişiler arasında kıyaslanarak incelenmiş.

Çalışmaya konu olan BNT162b2 (BioNTech) aşısı 23 Ağustos 2021 tarihinde FDA (ABD Gıda ve İlaç Kurumu)’dan tam onay almıştı.

Makale İçin Tıklayınız