Şifremi Unuttum

Danimarka’dan Bir Çalışmaya Göre COVID-19 Testi Pozitif Çıkanların %80’i Yeniden İnfeksiyona Karşı Korunacak


22 Mart 2021

Geçen yıl Danimarka’da 10 milyondan fazla PCR testi yapıldı. Dört milyon Danimarkalı en az bir test yaptırdı. Statens Serum Institut (SSI)’ten araştırmacılar, bu test verilerindeki modelleri, birden fazla pozitif test yapan kişilere odaklanarak şimdi yeniden analiz ettiler. Veriler, geçirilen bir infeksiyondan sonra yeniden infeksiyona karşı koruma derecesini tahmin etmek için kullanıldı.

Çalışma The Lancet tıp dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar, ilkbaharda ilk salgın dalgasında PCR testi olanları belirlediler ve eğer yaptırdılarsa 2020 sonbahar ve kış aylarındaki ikinci dalgadaki test sonuçlarına baktılar. İlk dalga sırasında pozitif test edilenlerin sadece %0.65’inden ikinci dalgada yeniden pozitif test sonucu alındı. Karşılaştırıldığında, birinci dalgada negatif çıkanların %3.3’ü ikinci dalgada pozitif test edildi. Bu nedenle, daha önce test sonucu pozitif çıkmamış olanların, daha sonraki test sonuçlarının pozitif olma olasılığı yaklaşık beş kat daha fazlaydı. Bu sonuç yeniden infeksiyona karşı %80.5 korunma derecesine karşılık geliyordu.

Korunmada kadınlar ve erkekler arasında hiçbir fark yoktu. Çalışma döneminin ilk bölümü ile son bölümü arasında da bir fark yoktu. Yani, korumanın altı ay sonra azalmaya başladığına dair bir işaret yoktu. Bununla birlikte, nüfus yaş gruplarına ayrıldığında yaşlılar için farklı bir model ortaya çıktı. 65 yaş ve üzerindekiler arasında korumanın sadece %47 olduğu tahmin ediliyordu.

Haber İçin Tıklayınız