Doğrulama için verilen süre doldu. Lütfen yenileyin.

Şifremi Unuttum

İnvazif Kozmetik İşlemlerin Zararları Azaltmak Üzere Düzenlenmesi


11 Mart 2026

Resmi verilere göre, 2019’dan bu yana Türkiye’de “liposuction” ve saç ekimi gibi estetik amaçlı işlemlerin yanı sıra kalça kaldırma gibi cerrahi olmayan işlemlerden sonra en az 28 İngiliz vatandaşı hayatını kaybetti.

2024 yılında Alice Webb, İngiltere’de tıbbi yeterliliği olmayan bir uygulayıcı tarafından yapılan cerrahi olmayan bir Brezilya tipi kalça  kaldırma işlemi sonrasında hayatını kaybetti. Bir zamanlar daha çok tüketiciyle ilgili bir sorun olarak görülen kozmetik müdahaleler, artık hasta güvenliği ve sağlık sistemi açısından önemli sorunlar doğrumaktadır. Ölümler hala nadir olsa da, mevcut kanıtlar bu işlemlerle ilişkili zararların arttığını göstermektedir.

Cerrahi veya invazif kozmetik işlemler, genellikle vücuda alet veya ekipman yerleştirilmesini içeren işlemler olarak tanımlanır; örneğin karın germe veya meme büyütme gibi. Buna karşılık cerrahi olmayan işlemler minimal invaziftir ve görünümü değiştirmek amacıyla yapılan botoks veya dermal dolgu gibi deri altı enjeksiyonlarını içerir. Ancak cerrahi olmayan işlemler giderek invazif hale gelmekte ve bu ayrım giderek belirsizleşmektedir.

Kozmetik işlemlerle ilgili güvenilir verilere ulaşmak zordur. Bunun başlıca nedenleri arasında uygulayıcıların çeşitliliği, farklı uygulama ortamları, düzenleyici boşluklar, yapılandırılmış raporlama sistemlerinin olmaması ve kozmetik turizmi yer almaktadır. Bununla birlikte, kamuoyuna yansıyan çok sayıda vaka bazı ülkelerde (Almanya ve Avustralya dahil) düzenleyici kurumların kozmetik müdahaleler için bakım standardları ve gelişmiş denetim uygulamaları getirmesine yol açmıştır. İskoçya ve İngiltere hükümetlerinin de benzer adımlar atması beklenmektedir. Ancak Birleşik Krallık’taki mevcut düzenleme önerileri birbirinden kopuktur ve yeterince koruma sağlamamaktadır.

Piyasa güçleri kozmetik cerrahiyi nasıl yeniden şekillendiriyor?

Kozmetik işlemler pazarı hızla büyümektedir. Küresel sektörün değeri 2016 yılında 25 milyar dolardan 2024 yılında 137 milyar dolara yükselmiş ve 2033 yılına kadar 180 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir. Cerrahi olmayan kozmetik işlemlerden elde edilen küresel pazar gelirinin %36–40’ı ABD’ye aittir. Avrupa ise yaklaşık %28–30’luk bir paya sahiptir; bu pazarda Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa öne çıkmaktadır.

Resmi verilere göre, 2019’dan bu yana Türkiye’de “liposuction” ve saç ekimi gibi estetik amaçlı işlemlerin yanı sıra kalça kaldırma gibi cerrahi olmayan işlemlerden sonra en az 28 İngiliz vatandaşı hayatını kaybetti. Adli tıp uzmanlarının raporlarına ve diğer verilere  göre bu ölümler son derece düşük bakım standardlarıyla ilişkilidir.

Haber İçin Tıklayınız