14 Nisan 2025
Harvard Üniversitesi, Trump’ın üniversite yönetimi ile ilgili değişiklik taleplerini reddettiğini, web sitesinde yayımlanan ve rektör Alan M. Garbe’nin imzasını taşıyan bir açıklamayla duyurdu. Bağımsızlık vurgusu yapılan açıklamada Alan M. Garber “Hangi parti iktidarda olursa olsun hükümet, özel üniversitelerin ne öğreteceğini, kimi öğrenci olarak kabul edeceğini, hangi alanlarda çalışacağını ya da araştırma yürüteceğini dikte etmemeli” ifadelerini kullandı. Trump’ın taleplerini reddetmesinin ardından üniversitenin yaklaşık 2.3 milyar dolarlık fon kesintisiyle karşı karşıya kaldığı söyleniyor.
“Amerikan Yüksek Öğreniminin Vaadi
Üç çeyrek yüzyıldır, Harvard ve diğer üniversitelere federal hükümet tarafından, üniversitelerin kendi yatırımlarının yanı sıra, çok çeşitli tıp, mühendislik ve bilim alanlarında çığır açan inovasyonların önünü açan çalışmaların karşılanmasına yardımcı olmak için hibeler ve sözleşmeler verildi. Bu yenilikler ülkemizde ve dünyada sayısız insanı daha sağlıklı ve daha güvenli hale getirdi. Son haftalarda, federal hükümet kampüslerimizdeki antisemitizm suçlamaları nedeniyle Harvard da dahil olmak üzere çeşitli üniversitelerle ortaklıklarını tehdit etti. Bu ortaklıklar Amerikan tarihindeki en üretken ve faydalı ortaklıklar arasındadır. Alzheimer, Parkinson ve diyabet gibi hastalıkların tedavilerinden yapay zeka, kuantum bilimi ve mühendisliğindeki atılımlara ve diğer birçok olasılık alanına kadar hayat değiştiren ilerlemeler olasılığıyla yeni sınırlar bizi çağırıyor. Hükümetin bu ortaklıklardan geri çekilmesi artık sadece milyonlarca bireyin sağlığını ve refahını değil aynı zamanda ulusumuzun ekonomik güvenliğini ve canlılığını da riske atıyor.
Cuma gecesi geç saatlerde, yönetim güncellenmiş ve genişletilmiş bir talep listesi yayımladı ve “federal hükümetle (finansal) ilişkimizi sürdürmeyi” amaçlıyorsak Harvard’ın bunlara uyması gerektiği konusunda uyardı. Niyetin, antisemitizmi ele almak için bizimle işbirlikçi ve yapıcı bir şekilde çalışmak olmadığı açıkça ortaya koyuluyor. Hükümet tarafından özetlenen taleplerin bir kısmı antisemitizmle mücadeleyi amaçlasa da çoğunluğu Harvard’daki “entelektüel koşulların” doğrudan hükümet tarafından düzenlenmesi anlamına geliyor.
Federal hükümetin Harvard topluluğunu kontrol etmek için yaptığı benzeri görülmemiş talepleri daha iyi anlamak için mektubu okumanızı tavsiye ediyorum. Bunlar arasında öğrenci topluluğumuzun, öğretim üyelerimizin, personelimizin bakış açılarını “denetleme” ve ideolojik görüşleri nedeniyle hedef alınan belirli öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve yöneticilerin “gücünü azaltmak” gerektiği yer alıyor. Hukuk müşavirimiz aracılığıyla yönetime önerilen anlaşmayı kabul etmeyeceğimizi bildirdik. Üniversite bağımsızlığını teslim etmeyecek veya anayasal haklarından vazgeçmeyecektir.”
Açıklamanın Devamı İçin Tıklayınız