Şifremi Unuttum

DSÖ’nün Yeni Raporuna Göre Sıtma Tehdidi Artarken Mücadeledeki Duraklama Kaygı Yaratıyor


11 Aralık 2024

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni verileri, 2000 yılından bu yana tahmini 2.2 milyar yeni sıtma vakasının ve 12.7 milyon ölümün önlendiğini ortaya koyuyor; ancak hastalık özellikle DSÖ Afrika Bölgesi’nde ciddi bir küresel sağlık tehdidi olmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün raporuna göre, küresel sıtma vakalarının sayısı geçen yıl 263 milyona çıkarak 2022’ye göre 11 milyon artış gösterdi. Sivrisinek kaynaklı hastalığın elimine edilmesine yönelik ilerleme durma noktasına gelirken, sıtma nedeniyle 2023 yılında tahmini 597 000 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin büyük çoğunluğu Afrika’da gerçekleşti.

2000 yılından bu yana 2.2 milyar sıtma vakası ve 12.7 milyon ölüm önlenmiş olsa da, son yıllarda finansman eksikliği, COVID-19’un sağlık sistemlerine etkisi ve siyasi istikrarsızlık gibi zorluklar müdahaleyi sekteye uğrattı.

2023’te Azerbaycan, Belize, Yeşil Burun Adaları ve Tacikistan sıtmadan arındırılmış ülkeler arasında yer alırken, Mısır da bu unvanı aldı. Türkiye ve Gürcistan’ın ise sıtmadan arınma hedefinde ilerlediği bildiriliyor. Ancak, DSÖ’nün raporuna göre sıtma hala 83 ülkede endemik.

İran’da dört yıl boyunca sıfır yerli vaka görülmesinin ardından 2022’de sıtmanın yeniden ortaya çıkması eskiye dönme riskinin devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, özellikle yüksek bulaşma riski olan bölgelerde, sıtmadan arınmış statütüsünü korumak ve eskiye dönmeyi önlemek için sürdürülebilir siyasi bağlılığın, sağlam urveyans sistemlerinin, tespit edilen vakalara zamanında yanıtların, titiz müdahale stratejilerinin ve sınır ötesi iş birliğinin önemini vurguluyor.

Küresel sıtma mücadelesine ayrılan finansman 2023’te 4 milyar dolarda kalırken, ihtiyaç duyulan 8.3 milyar doların çok altında kaldı.

Haber İçin Tıklayınız

Rapor İçin Tıklayınız