Şifremi Unuttum

Suudi Arabistan Yetkilileri 75 Kişiyi Etkileyen Gıda Kaynaklı Botulizm Vakalarından Tek Şirketin Sorumlu Olduğunu Doğruladı

4 Mayıs 2024

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, gıda  kaynaklı salgında toplam vaka sayısının 75’e ulaştığını, bunların 50’sinin doğrulanmış botulizm vakası olduğunu duyurdu. Vakaların 43’ü taburcu olurken, 20’si yoğun bakımda, 11’i genel servislerde tedavi görüyor. Bir kişi de yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta belediye yetkililerinin yaptığı açıklamada da sağlık yetkilileri tarafından yürütülen soruşturmanın ilk sonuçlarına göre, geçen hafta düzinelerce insanın hastaneye kaldırılmasına neden olan  Clostridium botulinum bakterisine bağlı çok sayıda gıda zehirlenmesi vakasından tek bir şirketin sorumlu olduğu doğrulandı.

Ayrıca, 25 Nisan’da ortaya çıkan salgın nedeniyle fast-food retoran zincirinin para cezasına çarptırılabileceğini ve Riyad ve Al-Kharj’daki tüm şubelerinin ve gıda üretim tesislerinin kapalı kalacağını da doğruladı.

Şirketin şubeleri ve diğer tesislerinin ne kadar süreyle kapalı kalacağı belirtilmedi, ancak içerdikleri tüm gıda ürünlerinin imha edileceği ve tüm bina, alet ve makinelerin temizlik ve dezenfekte işlemlerinin belediye yetkilileri tarafından denetleneceği belirtildi.

Yapılan açıklamada söz konusu şirketin adı belirtilmedi ancak Arab News geçen hafta gıda zehirlenmesi vakalarının Hamburgini fast food zinciriyle ilişkili göründüğünü bildirmişti.

26 Nisan’da Hamburgini’nin kurucusu ve CEO’su Nawaf Al-Fozan, zincirin Instagram sayfasında salgınla şirketin ilişkisini doğrulayan bir video paylaştı.

Suudi Sağlık Bakanlığı da yaptığı ayrı bir açıklamada gıda zehirlenmesi salgınındaki tüm vakaların aynı kaynağa bağlı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı, salgından 1 ölüm dahil 75 kişinin etkilendiğini, son beş günde yeni vaka kaydedilmediğini açıkladı.

Haber İçin Tıklayınız