Şifremi Unuttum

ABD’deki 5 Perakende Süt Örneğinden 1’inde H5N1 Kuş Gribi Kalıntıları Saptandı


25 Nisan 2024

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)’nden üst düzey bir yetkili, perakende sütlerin ülke çapında incelenmesi sonucunda beş örnekten birinde H5N1 kuş gribi virusunun kalıntılarının tespit edildiğini ve süt sığırlarında salgınların rapor edildiği bölgelerde en yoğun olduğunu söyledi.

FDA Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi (CFSAN) direktör vekili Donald Prater, yeni bulguları Eyalet ve Bölgesel Sağlık Yetkilileri Birliği (ASTHO)’nin ev sahipliği yaptığı H5N1 ile ilgili bilimsel simpozyuma katılan eyalet sağlık yetkilileriyle paylaştı. Sonuçlar, FDA’nın topladığı örneklerden elde edilen bulguların yanı sıra, Grip Araştırmalarında ve Yanıtında Mükemmeliyet Merkezleri (CEIRR) Ağı’na bağlı Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün laboratuvarında test edilen küçük bir örnek grubunda benzer bulguların elde edilmesi üzerine paylaşıldı.

Prater, FDA’nın ülkenin süt tedarikinin güvende olduğu yönündeki değerlendirmesinin değişmediğini söyledi. Şu ana kadar, H5N1 virus parçacıkları açısından pozitif çıkan süt numunelerinde potansiyel olarak bulaşıcı virus bulunmadı.

Bununla birlikte, oral tüketim yoluyla insanlara bulaşma riskinin belirlenmesi ve mevcut pastörizasyon yöntemlerinin H5N1’i etkisiz hale getirebildiğinin doğrulanması gibi konularda veri boşluğu olduğunu aktardı.

Veri boşluğu olan diğer konular ise virusun çiğ sütte ne kadar süre hayatta kaldığı ve infeksiyon dozunun ne olduğudur. Asıl endişe perakende sütle ilgili olsa da Prater, FDA’nın çiğ sütten yapılan peynir gibi diğer ürünlerde de kontaminasyon meydana gelip gelmediğini görmesi gerektiğini söyledi.

Haber İçin Tıklayınız