Şifremi Unuttum

ABD’nin En Büyük Yumurta Üreticisi Kuş Gribi Salgını Nedeniyle Teksas’taki Tesisinde Üretimi Durdurdu


2 Nisan 2024

ABD’nin en büyük yumurta üreticisi Cal-Maine Foods Inc., Teksas’taki tesisinde kümes hayvanlarının kuş gribi testinin pozitif çıkmasının ardından sürüsünün yaklaşık %3.6’sını itlaf etti; bu durum salgının genişlediğine dair endişeleri artırdı.

Şirketten yapılan açıklamada, yaklaşık 1.6 milyon yumurta tavuğunun ve 337 000 yarkanın imha edildiği ve Parmer County tesisindeki üretimin geçici olarak durdurulduğu belirtildi. Şirketin hisseleri Ekim 2023’ten bu yana en büyük gün içi düşüşünü yaşadı.

ABD Tarım Bakanlığı’nın Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetleme Servisi’nden alınan verilere göre şu anki durum, 7 Aralık 2023’te Ohio’daki bir yumurta çiftliğinde virusun saptanması üzerine 2.6 milyon kümes hayvanının itlaf edildiği salgından bu yana ABD’de kuş gribine bağlı yaşanan en büyük kayıptır. Cal-Maine da Aralık ayında Kansas’taki bir tesiste 684 000 tavuğu etkileyen bir salgın rapor etmişti.

Cal-Maine tesisindeki infeksiyonlar, son derece patojenik gribin Teksas’takiler de dahil süt sığırı sürülerinde yayılmasıyla aynı zamanda ortaya çıktı ve bu durumun gıda zincirindeki olası etkisine ilişkin endişeleri artırdı. 2022’de hastalığın şimdiye kadarki en kötü küresel salgını yaşanmış, virusun yayılmasını yavaşlatmak için ABD’de 72 milyondan fazla kuş itlaf edilmişti.

Haber İçin Tıklayınız