Şifremi Unuttum

ABD’de Kuş Gribi Beş Eyaletteki Sığırlar Arasında Yayılırken Bir Mandıra İşçisi İnfekte Oldu


1 Nisan 2024

ABD’de Süt sığırlarında görülen beklenmedik H5N1 salgınları, sığır sürülerinin ve insanların nasıl korunacağı konusunda zor soruları gündeme getiriyor. Teksaslı yetkililer bugün (1 Nisan 2024), süt sığırlarına bulaşan kuş gribi virusunun insana da bulaştığını doğrulayan ilk vakayla ilgili bir “sağlık uyarısı” yayımladı. Mandıra işçisinde, insanlara kuş gribi virusları bulaştığında sık görülen hafif bir göz enfeksiyonu olan konjonktivit gelişti.

Bu durum, H5N1’in bir alt türü olan ve 2.3.4.4b sınıfı olarak bilinen ve iki yıldan fazla bir süredir dünya çapında yabani kuşları ve kümes hayvanlarını yok eden grip türünün dünyada yayılışının son sürprizi. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), virusun Teksas, Kansas, New Mexico ve Michigan’daki çiftliklerdeki sığırlara bulaştığını doğrularken, Idaho’daki bir süt çiftliğinde “olası” bir salgın olduğunu söyledi. Bazı çiftliklerde ölü halde bulunan yabani kuşların büyük olasılıkla sığırların yemlerini veya sularını kontamine ettiği düşünülüyor.

Virusun sığırlar arasında bulaştığını gösteren bazı kanıtlar olmakla birlikte bu henüz kesinleşmedi. USDA şimdilik “ilk testlerde virusun insanlara daha kolay bulaşabilir hale geldiğini gösteren değişiklikler bulunmadı” diyor. Yine de H5N1’in memelilerde yaygın olarak görülmesi, bunun insanlar arasında daha bulaşıcı hale gelebilecek şekilde evrimleşebileceği yönündeki endişeleri yeniden gündeme getirdi. Ve bilim insanları, virusun ABD’deki sığırlar arasında ne kadar yayıldığı ve daha fazla sürünün ve insanın infekte olmasının nasıl önleneceği gibi bir dizi soruya acilen yanıt bulmaya çalışıyor.

Haber İçin Tıklayınız