Şifremi Unuttum

USDA, FDA ve CDC Süt Sığırlarında Yüksek Derecede Patojenik Kuş Gribi Tespit Edilmesine İlişkin Güncelleme Paylaştı


29 Mart 2024

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile eyalet veterinerliği ve halk sağlığı yetkilileri, süt sığırlarında süt veriminin azalmasına, iştahsızlığa ve başka semptomlara hangi hastalığın neden olduğunu araştırmaya devam ediyor.

25 Mart Pazartesi günü yetkililer, belirtilen semptomları gösteren süt sığırlarının bulunduğu Teksas’taki ve Kansas’taki ikişer sürüde yüksek derecede patojenik kuş gribi (HPAI) tespit edildiğini doğruladı.

USDA’nın Ulusal Veterinerlik Hizmetleri Laboratuvarları (NVSL), yakın zamanda Teksas’tan sığır alan Michigan’daki bir sürüde HPAI saptandığını da doğruladı. New Mexico, Idaho ve Teksas’taki diğer sürüler için de olası pozitif test sonuçları alındı; NVSL’de testlerin kesin pozitif olarak onaylanması durumunda güncellemeler USDA tarafından paylaşılacaktır. Federal kurumlar ve eyalet kurumları, semptomların altında yatanın HPAI mı başka bir hastalık mı olduğunu değerlendirmek için hasta hayvanlardan alınan örneklerde ve pastörize edilmemiş süt numunelerinde ek testler ve viral genom dizilimi yapmaya devam ediyor.

NVSL ayrıca Michigan’da bulunan virus türünün, Teksas ve Kansas’ta onaylanan ve yabani kuşlar tarafından getirilmiş gibi görünen türe çok benzediğini de doğruladı (H5N1, Avrasya kaz/Guangdong sınıfı 2.3.4.4b). İlk testlerde virusun insanlara daha kolay bulaşabilmesini sağlayacak değişiklikler saptanmadı. İnfekte hayvanlarla doğrudan temas halinde olan insanlar arasında vakalar mümkün olsa da halk için mevcut riskin düşük olduğu düşünülüyor.

Haber İçin Tıklayınız