Şifremi Unuttum

İsviçre’de Bir Mandıra Patronu Listeria Salgını Davasında Cezai Suçlamalarla Karşı Karşıya


28 Mart 2024

İsviçre’deki bir süt ürünleri şirketinin sahibi, ölümcül Listeria salgınıyla ilgili cezai suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Schwyz savcılığı bu hafta, bir peynir fabrikası sahibine karşı Ağustos 2020’de başlatılan cezai soruşturmanın tamamlandığını duyurdu. Käserei Vogel adlı mandıra 2020 yılında işletme sahibi tarafından kapatıldı.

İhmal sonucu ölüme yol açma, ihmal sonucu bedensel zarar verme ve Gıda Yasasını ihlal etme de dahil olmak üzere 20 davada suçlamalar getirildi. Vakalardan 10’unda Listeria infeksiyonu sağlık sorunu yaratmadığı ya da mağdur ve yakınları suç duyurusunda bulunmadığı için dava düştü. Dört vakada etkilenenlerin kişisel bilgileri bilinmiyordu.

Savcı, şirketin gıda kanunu kontrol sorumluluklarını yeterince yerine getirmediğine inanıyor. İşletme sahibine şartlı hapis ve para cezası verilmesi talep edildi. Duruşma tarihi henüz belirlenmedi.

Olay geçmişi

İsviçre’de uzun yıllara yayılan ve 10 kişinin ölümüne yol açan Listeria salgını pastörize peynir ürünleriyle bağlantılı bulundu. Salgında ayrıca laboratuvar tarafından doğrulanmış 34 vaka saptandı. Soruşturmanın sonuçları Käserei Vogel mandırasını işaret ediyordu.

2018 yılında İsviçre Federal Halk Sağlığı Dairesi, listeriyoz vakalarının artmasının ardından bir soruşturma başlattı. Ancak yetkililer şüpheli gıdayı tespit edemedi ve infeksiyonun kaynağı bulunamadı.

İnfeksiyonlarda bir başka artış 2020’nin başlarında meydana geldi. Nisan 2020’de Käserei Vogel, kanton laboratuvarına pastörize sütten yapılan yumuşak brie peyniri örneğinde Listeria monocytogenes tespit ettiğini bildirdi. Tüm genom dizilimi, peynir izolatının salgın türüyle eşleştiğini ortaya çıkardı.

Käserei Vogel’in üretim sahasındaki çevresel örneklemede 50 örneğin 11’inde Listeria monocytogenes saptandı ve dizilemede beş izolat salgın türüyle eşleşti. Yetkililer, üretim sahasının tamamında hijyen eksiklikleri ve kalıcı çevre kirliliği tespit etti.

Mayıs 2020’de brie, koyun ve keçi peyniri ile organik peynirlerin de aralarında bulunduğu 26 ürün piyasadan geri çağrıldı ve üretim durduruldu. Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu (FSVO), aynı ay içinde insanlara belirlenen ürünleri tüketmemelerini tavsiye eden bir kamu uyarısı yayımladı.

Haber İçin Tıklayınız