Şifremi Unuttum

İsveç’teki Salmonella Salgınının Arkasında Önceden Yıkanmış Salata Var

Araştırmacılar, İsveç’te ulusal çaptaki ve büyük olasılıkla üretimden kaynaklanan en büyük Salmonella salgınlarından birine ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Salmonella Typhimurium salgınında İsveç’te 100’den fazla doğrulanmış vaka vardı ve Finlandiya, Birleşik Krallık, Danimarka ve Norveç’te de infeksiyonlar kaydedilmişti.

İsveç’in 21 bölgesinin 20’sinden 17 Eylül 2022-24 Kasım 2022 arasında semptom başlangıcında 109 vaka bildirilmişti. Vakaların ortanca yaşı 52 (4-87) idi ve 68’i kadındı.

Eurosurveillance dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, vaka kontrol çalışmasında roka salatası ve paketli karışık salata tüketimiyle ilişkili vakalar tespit edildi.

Aynı dönemde Finlandiya’daki bir kümede İsveç salgın türünü tanımlayan Finlandiya’daki yetkililer tarafından desteklenen Traceback, salgının olası kaynağı olarak İsveç’te yetiştirilen, önceden yıkanmış ve önceden paketlenmiş roket salatasını belirledi. Şüpheli kaynak tespit edildiğinde salgın durduğu için roka salatasında mikrobiyolojik analiz yapılmadı.