Şifremi Unuttum

217 Kez COVID Aşısı Yaptıran Adama Ne Oldu?


7 Mart 2024

Pandemi dönemi 217 aşı yaptırdığı ortaya çıkan adam tüm dünyayı şaşırtmıştı. Bu durum araştırmacıların da ilgisini çekmiş olacak ki yaşlı adamın bağışıklığı araştırmak için kendisini laboratuvara davet ettiler. Bulgular ise beklediklerinden çok daha farklıydı.

Pandemi zamanı 217 kez COVID aşısı yaptıran adam Alman uzmanlar tarafından incelendi. Tıp dergisi Lancet Infectious Diseases’de yayınlanan araştırma bulgularında koronavirus aşılarının “iyi derecede tolere edilebilirliğe” sahip olduğunu belirtildi. Ancak aşırı dozda aşılanmanın olağanüstü bir vaka olduğu ifade edildi. Alman yetkililerin hakkında dolandırıcılık soruşturması açması ve 63 yaşındaki adamın 9 aylık bir süre içinde 130 koronavirus aşısı yaptırdığına dair kanıt toplamasıyla yaşlı adam araştırmacıların dikkatini çekti. Zira Kendisine uygulanan aşı miktarı sağlık yetkililerinin tavsiyesinden çok daha fazlaydı.

Çalışmanın yazarlarından Kilian Schober yaptığı açıklamada, “Onun durumunu gazetedeki haberler aracılığıyla öğrendik. Daha sonra kendisiyle temasa geçtik ve çeşitli testlerden geçmesi için laboratuvarımıza davet ettik. Telifimizle oldukça ilgilendi” dedi.

Yaşlı adam geçmişteki kan testi sonuçları ve son yıllarda dondurduğu kan örnekleri de dahil olmak üzere yeni kan örnekleri de vermeyi kabul etti. 217 aşıyı özel nedenlerle yaptığını söyleyen adam hakkında Alman yetkililer suç duyurusunda bulunmadı.

Beklediklerinin tam tersi bir bulguyla karşılaştılar

Araştırmacılar çalışmaya başlarken, bu kadar çok aşı yaptırmanın bağışıklık sisteminin yorulmasına neden olabileceğini düşünmüşlerdi. Ancak bunun yerine standart üç doz aşı yaptıran gruplara kıyasla, 217 aşı yaptıran yaşlı adamda T-hücreleri olarak bilinen bağışıklık hücrelerinin çok daha fazla olduğu tespit edildi. Ayrıca bu hücrelerde herhangi bir yorgunluk tespit etmediler ve bu hücrelerin tipik sayıda koronavirus aşısı olan insanlarınki kadar etkili olduğunu söylediler. Çalışmanın başyazarlarından Katharina Kocher “Daha zayıf bir bağışıklık tepkisi için herhangi bir gösterge bulamadık, tam aksini gördük” dedi.

Araştırma sırasında bir aşı daha istedi

Araştırmacılar 217. aşılamada bile aşının hala bir etkisi olduğunu söylüyor. Yaşı adamın koronavirusa karşı antikorları önemli miktarda arttı. Araştırmacılar, adamın çalışma sırasında bir aşı daha olmakta ısrar ettiğini söylüyor. Aldıkları kan örnekleri bağışıklık sisteminin nasıl tepki verdiğini belirlemelerine yardımcı oldu. Araştırmacılar bu bulgulara rağmen aşırı miktarda aşı yaptırmayı onaylamadıklarını açıkça belirttiler.

Haber İçin Tıklayınız