Şifremi Unuttum

Çin’de Bir Kadının Koinfeksiyonunda H10N5 Kuş Gribinin Kaynağının Ördekler Olduğu Belirlendi


13 Şubat 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), H3N2 mevsimsel grip ile H10N5 kuş gribi koinfeksiyonunun ardından ölen kadına ilişkin Çin’in son raporuna daha fazla ayrıntı ekledi. Bu vaka, H10N5 virusunun dahil olduğu bilinen ilk insan hastalığıdır.

Altmış yaşlarındaki kadın, Anhui eyaletinde çiftçi olarak çalışıyordu ve altta yatan sağlık sorunları vardı. Solunum yolu hastalığı semptomları 30 Kasım 2023’te başladı ve 2 Aralık’ta hastaneye kaldırıldı. Durumu kötüleşince 7 Aralık’ta Zhejiang eyaletindeki bir kuruma transfer edildi ve burada 16 Aralık’ta öldü. 22 Ocak’ta yetkililer Zhejiang, solunum örneklerinden H3N2 ve H10N5’i izole etti; bu durum 26 Ocak’ta Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından doğrulandı.

Ördek eti örneklerinde H10N5 çıktı

Denetçiler kadının mevsimsel gribe karşı aşılanmadığını tespit etti. Semptomların başlamasından birkaç gün önce, bir ördek satın alırken canlı kümes hayvanlarıyla temas etmişti. Kadının buzdolabındaki ördek eti üzerinde yapılan laboratuvar testlerinde yedi örnekte H10N5 saptandı. Kadının domuzlarla veya başka memelilerle teması yoktu. Evinden alınan çevresel örnekler negatifti.

Her iki ilde de kadının temaslıları incelendiğinde ilgili herhangi bir vakaya rastlanmadı. Tarım yetkilileri ördekler üzerinde geriye dönük bir araştırma yürüttü, kuşları itlaf etti ve etkilenen bölgeleri dezenfekte etti.

Hayvanlarda H10N5’i değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

DSÖ, H10 suşlarının bazen dünyanın farklı yerlerindeki yabani kuşlarda, kümes hayvanlarında ve memelilerde tespit edildiğini açıkladı. Raporlama gerektirmeyen düşük patojenli viruslardır, dolayısıyla yaygınlıkları bilinmemektedir. H10N5, Çin’in Hubei eyaletindeki domuzlardan izole edilmişti.

DSÖ, H10N5’in hayvan popülasyonlarındaki epidemiyolojisini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, kuşlardaki H10 viruslarının şu ana kadar insandan insana bulaşma yetisi kazanmadığını da sözlerine ekledi.

Haber İçin Tıklayınız