Şifremi Unuttum

Kızamık Salgınları Paniğe Neden Oluyor: Veriler Ne Diyor?


31 Ocak 2024

Birleşik Krallık ve Avrupa’da aşılamanın düşmesinin ardında infeksiyonlarda ciddi bir artış yaşanıyor.

İngiltere’deki sağlık hizmetleri kızamık salgınıyla mücadele ediyor. Bu durum hastalığı 2017’de ortadan kaldıran ülkede alarma neden oldu.

19 Ocak’ta, kamu sağlığı otoritesi Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), artan kızamık vakaları nedeniyle ulusal kriz ilan etti. Kurum, 1 Ekim 2023’ten bu yana İngiltere’de 300’den fazla vaka kaydetti.

COVID-19 salgını sırasında iki doz halinde uygulanan kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşılamasındaki düşüş, hastalığın İngiltere’de ve Avrupa’nın geri kalanında yayılmasını hızlandırırken, bazı ABD eyaletlerinde de küçük salgınlar meydana geldi.

Kızamık bir virustan kaynaklanır ve oldukça bulaşıcıdır. Öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşır. Semptomları ateş, burun akıntısı ve kırmızı-kahverengi lekelerden oluşan kaşıntılı döküntülerdir. University College London’dan nüfus sağlığı araştırmacısı Helen Bedford, “Kızamık en bulaşıcı solunum yolu infeksiyonlarından biri olarak kabul ediliyor” diyor. En fazla risk altında olanlar bebekler, küçük çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlardır.

Haber İçin Tıklayınız