Şifremi Unuttum

Avusturya’da Kızamık Vakalarında 16 Kat Artış Kaydedildi


26 Ocak 2024

Birleşik Krallık’ta kızamık salgınının yayılması konusunda yapılan uyarının ardından başka Avrupa ülkelerinde de aynı durum ortaya çıkabilir.

Örneğin Avusturya kızamık vakalarında 16 kat artış kaydetti. Ülkenin salgın tespit sistemine dayanan habere göre, 2022’de yalnızca 12 kızamık infeksiyonu kaydedilirken, Ocak 2023’ten Ocak 2024’e kadar 192 infeksiyon kaydedildi.

Viyana’nın tek aşı merkezine kızamık aşısı olmak için şu anda günde on kişi geliyor. Şehrin salgın önleme departmanı başkanı Julia Pogracz’a göre bu sayı çok az. Pogracz, “Kızamık ciddi bir hastalıktır. Aşılı değilseniz, mümkün olan en kısa sürede aşı olun” diye vurguluyor.

Kızamık virusu, infekte kişi nefes aldığında, öksürdüğünde veya hapşırdığında kolayca yayılır ve ciddi hastalıklara, hatta ölüme neden olabilir. Özellikle çocuklarda çok yaygındır ve onları korumanın tek yolu aşıdır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre, DSÖ’nün (Asya’nın bazı kısımlarını da içeren) ‘Avrupa Bölgesi’nde COVID-19 pandemisinin 2020-2022 yılları arasındaki süre boyunca 1.8 milyondan fazla bebek kızamık aşısını olmadı. Aşılamadaki bu eksikliğin yanında uluslararası seyahatlerin artması geçen yıl vakalarda 30 kat artışa ve 21 bin kişinin hastaneye kaldırılmasına yol açtı.

Haber İçin Tıklayınız