Şifremi Unuttum

Şigelloz: Philedelphia’da Evsizler Arasında Antibiyotiğe Dirençli Bir Bakteri Yayılıyor


14 Ocak 2024

Tedavisi giderek zorlaşan bir bakteriyel infeksiyon olan Şigelloz (Shigella dizanterisi), Philadelphia’da özellikle evsizler ve uyuşturucu kullanan kişiler arasında giderek yayılıyor.

Philadelphia Sağlık Bakanlığı tarafından geçen ay yayımlanan bir tavsiye kararına göre, geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında şehir sağlık yetkililerine toplam 80 vaka bildirildi. Aralarında infekte 12 çocuk da vardı.

Karşılaştırıldığında, Ocak’tan Eylül 2023’e kadar ayda 10’dan az vaka rapor edilmişti.

Şigelloz kanlı ishale, ateşe ve mide ağrısına neden olan bir mikroptur. İnsanların banyoyu kullandıktan sonra, seks sırasında ve kirli su içtikten sonra ellerini yıkamaması durumunda meydana gelebilecek az miktarda dışkı maddesinin yutulmasıyla bir kişiden diğerine geçer. Evsiz kalan ve temiz banyolara erişimi olmayan kişilerin şigelloz infeksiyonuna yakalanma riski daha yüksektir.

İnfekte kişiler tedavi gerektirmeden iyileşebilirler, ancak daha ciddi vakalarda antibiyotik kullanımı gerekebilir. Şigelloz ölümcül olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), antibiyotiklere dirençli Shigella suşlarında artış olduğu konusunda uyarmıştı.

Haber İçin Tıklayınız