Şifremi Unuttum

Finlandiya Vakalardaki ‘Önemli’ Artışın Ardından Kene Kaynaklı Ensefalit Aşısının Kapsamını Genişletti


15 Ocak 2024

Finlandiya’da 2023 yılında, izleme süresi önceki yıllara göre daha kısa olmasına rağmen, daha fazla kene kaynaklı ensefalit vakası rapor edildi.

Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Enstitüsü’ne (THL) göre Finlandiya’da geçen yıl kene kaynaklı ensefalit vakalarında önemli bir artış görüldü.

THL’nin Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Kayıt biriminin 2022’den 37 fazla vaka ile 2023’te toplam 160 kene kaynaklı ensefalit vakası kaydettiği belirtildi.

THL, 2021’de 148 vaka olduğunu ve önceki yıllarda yıllık 100’den az vakanın olduğunu kaydetti. Ancak kurum, izleme döneminin Eylül ortasında sona ermesi nedeniyle geçen yılın toplamının aslında önceki yıllardakilerle karşılaştırılamayacağına dikkat çekti. Geçmiş yıllarda bu tür izlemeler tüm takvim yılını kapsıyordu.

THL, geçmişte olduğu gibi yine KKE’ye yönelik ulusal aşı programını genişletti. Yeni aşı alanları arasında Kuzey Karelya’daki Tohmajärvi belediyesi, güneydoğu Finlandiya’da Lappeenranta belediyesindeki Kuusimäki-Lavola, güney Finlandiya’daki Bromarv bölgesi ve Helsinki’deki Karhusaari adası yer alıyor. KKE aşıları Takajärvi-Haukkari, Pikku Berliini-Hepola, Veitsiluoto, Ajos ve Peurasaari dahil olmak üzere kuzey Finlandiya’da da uygulanacak.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre KKE, ormanlık alanlarda bulunan ve hastalık taşıyan kenelerden bulaşmaktadır.

Hastalık genellikle ateş, baş ağrısı ve başka semptomlar da içerecek şekilde iki aşamalı olarak seyretmektedir. Hastalığın ikinci aşamasında beyin ve omurilik zarı iltihabı olan menenjite veya beyin iltihabı ensefalite benzer semptomlarla hastanın nörolojik sistemi etkilenmektedir.

Haber İçin Tıklayınız