Şifremi Unuttum

ABD’de Kurşun Zehirlenmesi Salgınında Hasta Sayısı 350’yi Aştı; Medyan Yaş Bir


17 Ocak 2024

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ambalajlı tarçınlı elma püresinden kaynaklanan kurşun zehirlenmesi salgınından şu anda 350’den fazla çocuğun etkilendiğini bildirdi.

Salgın ilk olarak Ekim ayında, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)’nin Eylül ayında Kuzey Carolina yetkililerinden kanlarında yüksek düzeyde kurşun bulunan çocuklara dair bilgi alması üzerine duyuruldu. Geriye dönük çalışmalar ortak bir kaynağı gösterdi: poşetlerde satılan tarçınlı elma püresi.

Söz konusu elma püresi Ekvador’da Austrofoods tarafından üretildi. Elma püresi paketlerindeki tarçın Austrofoods’a Negasmart tarafından tedarik edildi. Yetkililer tarçındaki kurşunun güvenli kabul edilen miktarın 2000 katı olduğunu tespit etti. Üründe yüksek düzeyde krom da bulundu.

Geçtiğimiz hafta yapılan bir güncellemede, CDC 354 kurşun zehirlenmesi vakasını araştırdığını bildirdi: doğrulanmış 93 vaka, 233 olası vaka ve şüpheli 28 vaka. Hastalar 41 eyalete dağılmış durumda. FDA, yaşları 1’den 53’e kadar değişen, medyan yaşı 1 olan 89 vakayı araştırdığını bildirdi.

Üç markanın tarçınlı elma püresi piyasadan geri çağrıldı: Wanabana, Schnucks ve Weis. FDA ve CDC, ailelerin elma pürelerini kullanmamalarını, çöpe atmalarını veya satın aldıkları yere iade etmelerini önermektedir.

Kurşun zehirlenmesi hakkında

Ebeveynler ve bakıcılar, bir çocuğun geri çağrılan tarçınlı elma püresi ürünlerine maruz kalmış olabileceğinden şüpheleniyorlarsa bir sağlık uzmanına danışmalı ve kan testleri istemelidir.

Kurşuna kısa süreli maruz kalma baş ağrısı, karın ağrısı/kolik, kusma ve anemi semptonmlarına neden olabilir.

Uzun süreli maruz kalma ek semptomlara neden olabilir: sinirlilik, uyuşukluk, yorgunluk, kas ağrıları veya kas karıncalanması/yanması, kabızlık, konsantrasyon güçlüğü/kas zayıflığı, titreme ve kilo kaybı.

Kalıcı etkiler ise gelişme geriliğine ve beyin hasarına yol açabilir.

Haber İçin Tıklayınız