Şifremi Unuttum

Şili, Bu Yılki Hantavirusa Bağlı İlk Ölümü Açıkladı


11 Ocak 2024

Bölge Sağlık Bakanı Sekreteri, Hantavirus infeksiyonundan kaynaklı bu yılın ilk ölümünü basın bülteniyle doğruladı. Mağdur, Santa Cruz topluluğundan 47 yaşında bir erkek; sağlık kuruluşunun soruşturmasına göre bir evin inşasında çalıştığı sırada infekte oldu.

Sağlık yetkilileri bölge sakinlerine hantavirus infeksiyonundan korunmak üzere önlem almaları konusunda çağrıda bulundu: “Vatandaşlara kamp alanlarında veya trekking gibi faaliyetlerde çok temkinli olmaları ve yürüyüş için düzenlenmemiş yerlerde bulunmamaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Uzun süre gidilmeyen evlere ilk girişte maske takılarak kapılar ve pencereler açılmalı ve en az yarım saat havalandırılmalı; yüzeyler daha sonra temizlenmeli. Çalışırken kişisel korunmaya dikkat edilmeli”.

Hantavirus, endemik bir zoonozdur ve O’Higgins bölgesindeki kırsal alanlarda bulunan uzun kuyruklu vahşi fare (_oligoryzomys longicaudatus_) ile ilişkilidir. İnfekte fare, virusu idrar, dışkı ve tükürük yoluyla yayar ve insanlara esas olarak solunum yoluyla bulaşır. Kapalı yerlerde infekte farelerin bulunması solunum yolu ile bulaşmaya neden olabilir; ancak rüzgar ve güneşe maruz kalan açık alanlarda bulaşma nadirdir.

Hastalığın bulaşmasına şunlar yol açabilir:

  • İnfekte farenin tükürük, idrar veya dışkısıyla kontamine olmuş havayı solumak
  • Bu kemirgenlerin tükürük, idrar veya dışkısıyla kontamine olmuş yiyecekleri yemek veya suyu içmek
  • İnfekte farelerin dışkısı veya salgılarıyla doğrudan temas etmek
  • Virusun bulaştığı nesnelere (aletler, mutfak eşyaları, mobilyalar, giysiler) dokunup elinizi burnunuza, gözlerinize veya ağzınıza yaklaştırmak
  • İnfekte fare tarafından ısırılmak

Haber İçin Tıklayınız