Şifremi Unuttum

Antibiyotik Direnci Büyüyen Bir Tehdit; İklim Değişikliği Durumu Daha da Kötüleştiriyor mu?


8 Ocak 2024

Araştırmacılar sıradışı hava koşullarının ve artan sıcaklıkların ilaca dirençli infeksiyonların yayılmasını nasıl etkileyebileceğini araştırıyorlar.

2021 yılında mikrobiyolog Adwoa Padiki Nartey bakteriyel bir infeksiyona yakalandı ve bademcikleri şişmeye başladı. Bir yıl önce de aynı belirtileri yaşamıştı. Her iki hastalık da yaşadığı Gana’nın başkenti Akra’da iki yağışlı mevsimden birinde meydana geldi. Bu mevsimlerde yüksek nemin mikrobiyal büyümeyi artırdığını biliyordu. Doktorlar kendisine antibiyotik reçete etti ama eskisinin aksine ilaçlar bu kez işe yaramadı. Bakteriler dirençli hale gelmişti.

İki haftadan fazla bir süre boyunca bademcikleri giderek daha fazla iltihaplanmaya başladı. Accra’daki Gana Üniversitesi’nde antibiyotik direncini araştıran Padiki Nartey, “İçmek acı veriyordu. Yemek acı vericiydi. Zar zor konuşabiliyordum” diyor . “Endişelendim.”

Sonuçta iki tür antibiyotiğin kombinasyonu işe yaradı ve onu rahatlattı. Aksi halde infeksiyonun kendisini öldürebileceğini söylüyor. “Bu epey korkutucu.”

Bu olay, insan sağlığına yönelik iki büyük tehdidin (iklim değişikliği ve antibiyotik direncinin yayılması) nasıl kesişebileceğini gösteriyor. Padiki Nartey, iklim değişikliğinin Gana’da şiddetli yağışların sıklaşmasına yol açtığını söylüyor. Bu koşullar, antibiyotiğe dirençli mikroplar da dahil olmak üzere bakterilerin çoğalmasını teşvik etmektedir. Su baskınlarının antibiyotiğe dirençli bakterilerin kanalizasyon sistemlerinden insanların evlerine ve içme sularına yayılmasına yol açtığını ekliyor.

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Pamela Yeh, araştırmacıların iklim değişikliğinin antibiyotik direncindeki artışı nasıl etkileyeceği konusunda biraz fikir sahibi olmalarına rağmen, bilim adamlarının artık bu mekanizmaları derinlemesine araştırıp etkinin ne kadar büyük olabileceğini araştırdıklarını söylüyor. “İklim değişikliği ve antibiyotik direnci çağımızın en büyük sağlık sorunlarından ikisi” diyor. “Araştırmacılar bunların nasıl bağlantı kurduğunu incelemeye başlıyor.”

Yazı İçin Tıklayınız