Şifremi Unuttum

DSÖ’den COVID-19 Aşılarının Antijen Bileşimine İlişkin Açıklama


13 Aralık 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) COVID-19 Aşı İçeriği İzleme Komitesi (TAG-CO-VAC), SARS-CoV-2 evriminin COVID-19 aşı içeriğindeki etkilerini değerlendirmek ve gelecekteki COVID-19 aşılarının antijen bileşiminde değişiklik gerekip gerekmediği konusunda tavsiyede bulunmak için düzenli olarak toplanmaya devam ediyor.

TAG-CO-VAC, Mayıs 2023’te aşı antijeni olarak XBB.1.5 gibi tek değerlikli bir XBB.1 soyunun kullanılmasını önerdi. Birçok üretici COVID-19 aşı antijen kompozisyonunu, düzenleyici otoriteler tarafından kullanılması onaylanan tek değerlikli XBB.1.5 formülasyonlarına güncelledi. TAG-CO-VAC, SARS-CoV-2’nin genetik ve antijenik evrimini, halihazırda onaylanmış aşıların dolaşımdaki SARS-CoV-2 varyantlarına karşı performansını ve COVID-19 aşısının antijen bileşimi üzerindeki etkilerini incelemek üzere 4-5 Aralık 2023’te yeniden toplandı.

Değerlendirmelere göre SARS-CoV-2, spike proteinindeki önemli genetik ve antijenik evrimle birlikte dolaşmayı sürdürmektedir. Farklı platformlardaki tek değerli XBB.1.5 COVID-19 aşıları, dolaşımdaki SARS-CoV-2 varyantlarına karşı geniş çapta çapraz reaktif nötrleştirici antikor yanıtları ortaya çıkarmaktadır. TAG-CO-VAC, mevcut SARS-CoV-2 evrimi ve tek değerli XBB.1.5 aşılarının dolaşımdaki varyantlara karşı sergilediği bağışıklık yanıtlarının genişliğini göz önüne alarak, mevcut COVID-19 aşı antijen bileşiminin, yani tek değerli bir XBB.1.5’in COVID-19 aşı antijeninin muhafaza edilmesini tavsiye etmektedir.

Haber İçin Tıklayınız​