Şifremi Unuttum

2023’te 10 000’den Fazla Araştırma Makalesi Geri Çekildi


12 Aralık 2023

Bu yıl geri çekilen makalelerin sayısı hızla arttı. Araştırmaların tutarlılığını inceleyen uzmanlar (integrity experts) bunun buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğunu söylüyorlar.

Yayıncılar bir sürü sahte makaleyi ve hakem incelemesi sahtekarlığını temizlemeye çalışırken, 2023’te araştırma makalelerinin geri çekilme sayısı 10 000’i geçti; rekor kırıldı. Nature analizi, araştırma üreten büyük ülkeler arasında Suudi Arabistan, Pakistan, Rusya ve Çin’in son yirmi yılda en yüksek geri çekme oranlarına sahip olduğunu buldu.

2023’teki geri çekmelerin büyük bir kısmı, yayıncı Wiley’in Londra merkezli yan kuruluşu olan Hindawi’ye ait dergilerden geldi. Hindawi dergileri bu yıl şu ana kadar, binlerce makaledeki tutarsız metinleri ve ilgisiz referansları sorgulayan editörler ve araştırmaların tutarlılığını inceleyen uzmanlar tarafından yönlendirilen soruşturmaların ardından, “akran değerlendirmesi sürecinin tehlikeye atıldığı yönündeki endişeler” ve “yayın ve hakem değerlendirmesi sürecinin sistematik manipülasyonu” gibi faktörleri öne sürerek 8000’den fazla makaleyi geri çekti.

Haber İçin Tıklayınız