Şifremi Unuttum

DSÖ’nün Yıllık Sıtma Raporu İklim Değişikliği Tehdidinin Arttığına Dikkat Çekiyor


30 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, küçük çocuklarda ve hamile kadınlarda sıtmanın önlenmesine katkı sağlayacak böcek ilacı içeren sinek ağlarına ve ilaçlara erişimin artırılmasına yönelik adımlara rağmen giderek daha fazla insan sıtmaya yakalanıyor.

2022’de dünya genelinde 249 milyon sıtma vakası olduğu tahmin ediliyor; bu sayı, pandemi öncesi 2019’daki sayı olan 233 milyonu 16 milyon vakayla aşmış bulunuyor. Sıtmaya karşı küresel mücadele, COVID-19’un neden olduğu aksaklıklara ek olarak, ilaç ve böcek ilacı direnci, insani krizler, kaynak kısıtlamaları, iklim değişikliğinin etkileri ve özellikle sıtma oranının yüksek olduğu ülkelerde programların uygulamasındaki gecikmeler gibi giderek artan sayıda tehditle karşı karşıya kaldı.

2023 Dünya Sıtma Raporu, iklim değişikliği ile sıtma arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Sıcaklık, nem ve yağıştaki değişiklikler, sıtma taşıyan Anofel sivrisineklerinin davranışını ve hayatta kalmasını etkileyebilir. Sıcak hava dalgaları ve su baskını gibi aşırı hava olayları da bulaşmayı ve hastalık yükünü doğrudan etkileyebilir. Örneğin Pakistan’da 2022’de yaşanan sel felaketi ülkedeki sıtma vakalarının beş kat artmasına neden oldu.

Haber İçin Tıklayınız