Şifremi Unuttum

Danimarka Mycoplasma pneumoniae Salgını Bildirdi


30 Kasım 2023

Danimarka’nın Statens Serum Enstitüsü (SSI), Mycoplasma pneumoniae infeksiyonlarının salgın seviyesine ulaştığını, bu artışın yaz aylarında başladığını ancak son beş haftada önemli ölçüde arttığını açıkladı.

Bulaşıcı hastalıklar haberlerinin mesaj panosu FluTrackers tarafından işaretlenen hükümete ait bir surveyans raporuna göre Hollanda geçen hafta Ağustos ayından bu yana çocuk ve gençlerde pnömoni vakalarında çarpıcı bir artış olduğunu bildirdi.

Bazı Avrupa ülkelerinde pnömoni aktivitesinin arttığına dair bildirimler, Çin’deki pediatri hastaneleri ve kliniklerinin, yaygın olarak “ayakta geçirilen pnömoni” olarak bilinen M. pneumoniae bakterisine bağlı pnömoni ve çeşitli solunum yolu virusları nedeniyle dolup taştığına dair raporların ardından ortaya çıktı. Çin’de solunum yolu infeksiyonlarında görülen artış, bu artışın yeni bir patojenden kaynaklandığına dair korkuları artırdı.

Danimarka’da M. pneumoniae kaynaklı pnömoni aktivitesi ülke genelinde artmaya devam ediyor; geçen hafta bildirilen 541 vaka Ekim ortasındaki rakamın üç katı. SSI, salgınların yaklaşık dört yılda bir, insidansın en yüksek olduğu sonbahar ve kış başlarında meydana geldiğini söyledi. Medya raporlarında yer alan Çinli klinisyenler, COVID-19’dan önce ülkede her üç veya yedi yılda bir M. pneumoniae salgını yaşandığını söyledi.

Haber İçin Tıklayınız