Şifremi Unuttum

Afrika Ülkelerinde Sıtmayla Mücadelede Atılan En Son Adımlar: Geniş Çaplı Aşı Kampanyaları İçin İlk Sevkiyatlar Yapıldı


27 Kasım 2023

DSÖ tarafından tavsiye edilen 330 000 dozdan fazla RTS,S sıtma aşısı dün gece Kamerun’a ulaştı.

  • Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan 330.000 dozu aşkın RTS,S sıtma aşısı dün gece Kamerun’a ulaştı. Afrikalı çocuklar için en ölümcül hastalıklardan biri olan sıtmaya karşı geniş kapsamlı aşı kampanyaları başlatıldı.
  • Dünya genelinde sıtmanın en yaygın görüldüğü yerler, Afrika kıtasında bulunuyor.  2021 yılında küresel sıtma vakalarının yaklaşık %95’i ve ilgili ölümlerin %96’sı bu bölgede gerçekleşti.
  • Çok sayıda Afrika ülkesinde aşı programları yaygınlaştırılıyor. Önümüzdeki haftalarda Burkina Faso, Liberya, Nijer ve Sierra Leone’ye 1.7 milyon doz daha aşı teslim edilmesi planlanıyor.
  • Bu sevkiyatlar, sıtma aşısı programının pilot aşamadan çıktığına işaret ediyor. Sevkiyatlar sayesinde, ülkeler, 2024’ün ilk çeyreğinde Gavi destekli rutin bağışıklama programlarını uygulamaya başlayabilecekler.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından sıtmaya karşı ilk onaylanan aşı olan RTS,S aşısının sevkiyatları başladı.  Dün gece 331.200 doz aşı, Kamerun’un Yaoundé kentine ulaştı. Daha önce sıtma aşısı pilot programına dahil olmayan bir ülkeye ilk kez aşı teslimatı yapıldı. Bu durum, Afrika kıtasının en riskli bölgelerinde sıtmaya karşı aşı programlarının kısa bir süre içinde yaygınlaştırılacağının sinyallerini veriyor.

Neredeyse her dakika beş yaşından küçük bir çocuk sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. 2021’de dünya genelinde 247 milyon sıtma vakası görüldü ve bu vakaların 619.000’i ölümle sonuçlandı. Ölen kişilerin yüzde 77’sini, çoğu Afrika’da yaşayan 5 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor. Dünya genelinde en yüksek sıtma oranları, Afrika kıtasında görülüyor. 2021 yılında tüm küresel sıtma vakalarının yaklaşık %95’i ve ilgili ölümlerin %96’sı bu bölgede gerçekleşti.

Önümüzdeki haftalarda ilave 1,7 milyon doz RTS,S aşısının Burkina Faso, Liberya, Nijer ve Sierra Leone’ye ulaşması bekleniyor. Diğer Afrika ülkelerine de önümüzdeki aylarda aşı sevkiyatlarının yapılması planlanıyor. Çok sayıda ülke, rutin bağışıklama programları kapsamında sıtma aşısını uygulama hazırlıklarının son aşamasına geldi. İlk doz aşıların 2024’ün ilk çeyreğinde yapılması öngörülüyor.

Haber İçin Tıklayınız