Şifremi Unuttum

Hintli Araştırmacılar Ani Ölümler ile COVID Aşısı Arasında İlişki Bulamadı


21 Kasım 2023

Bir sağlık kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, Hintli araştırmacıların “açıklanamayan ani ölümlerin”  COVID-19 aşısından kaynaklandığına dair hiçbir kanıt bulamadıkları, bunun yerine hastalığın kendisini, aşırı içki içmeyi ve yoğun egzersizi risk faktörleri olarak gösterdiği belirtildi.

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR), Ekim 2021 ile Mart 2023 arasında 18-45 yaş arasında “görünüşte sağlıklı yetişkinlerde açıklanamayan ani ölümlerle ilgili anekdot raporları” olarak adlandırdığı bir çalışma gerçekleştirdi.

Araştırma grubu, Indian Journal of Medical Research’te yayımlanan çalışmada, “COVID-19 aşısının genç yetişkinler arasında açıklanamayan ani ölümlerle pozitif bir ilişkisi olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadık” ifadesini kullandı.

“Bununla birlikte, ailede ani ölüm öyküsü, COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılma ve yakın zamanda aşırı içki içmek ve aşırı yoğunlukta fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı davranışları açıklanamayan ani ölüm için risk faktörleriydi.”

Grup, ICMR araştırmacılarının 29 171 ani ölüm tespit ettiğini ve araştırmalarının bir parçası olarak 729 vakanın yanı sıra 2916 “kontrol” deneğinin kayıtlarını incelediğini açıkladı.

Hükümet verileri, Hindistan’da 45 milyon COVID infeksiyonu ve buna bağlı 533 295 ölüm yaşandığını gösteriyor ancak uzmanlar gerçek sayıların birkaç kat daha yüksek olduğunu söylüyor.

Pek çok Hindistan hastanesinde, COVID krizinin zirve yaptığı dönemde yatak kalmamış ve birçok kişi evinde ölmüştü.

Haber İçin Tıklayınız