Şifremi Unuttum

Polionun Dünya Çapında Eradike Edilmesi 2026 Yılına Kadar Mümkün Görünmüyor


18 Eylül 2023

1988’de başlatılan Küresel Polio Eradikasyon Girişimi (GPEI), dünya çapında polioyu (çocuk felcini) %99 oranında azaltmıştır. Bu muazzam başarıya rağmen, Afganistan ve Pakistan gibi savunmasız ülkeler ve Afrika’da aşı kapsamı düşük olan bölgelerde vahşi ve aşıdan türetilmiş polio virusu dolaşmaya ve felç vakalarına neden olmaya devam ediyor.

Enjekte edilebilir çocuk felci aşıları cansız polio virusu içerir ve felce karşı koruma sağlamakla birlikte bulaşmayı durdurmazlar. Oral çocuk felci aşısı (OPV) zayıflatılmış polio virusu içerir ve hem hastalığı hem de bulaşmayı önler; hatta bağışıklığın aşılanmamışları koruyacak şekilde topluluğa yayılmasını sağlar. Ancak nadir durumlarda OPV’deki zayıflamış virus virulansa dönüşebilir ve aşılama kapsamının düşük olduğu bölgelerde hastalığa neden olabilir.

OPV daha ucuz ve yönetimi daha kolay olduğundan dünyanın birçok yerinde hala kullanılmaktadır. GPEI bu soruna çözüm bulmak için yeni aşılar geliştirmiştir; ancak COVID-19 salgını, toplumsal huzursuzluk, siyasi istikrarsızlık ve kayıtsızlık, 2026 yılına kadar polionun dünya çapında ortadan kaldırılmasının önündeki engeller olarak gösteriliyor.

Haber İçin Tıklayınız

Not: Haber özeti One Health Trust sitesinden alınmıştır.