Şifremi Unuttum

Bu Gelen Kimin Virusu: Kış Gribi mi, Eris mi?


5 Ekim 2023

Türk klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Önder Ergönül, eris varyantının açıklanan sayıdan fazla kişide görüldüğünü belirterek, virusun ağır seyre yol açmadığını söylüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un bir varyantı olarak ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Eris’ olarak adlandıran virus, küresel çapta adından söz ettirmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta konuya ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bazı ülkelerin yeni aşılama programları başlattıkları hatırlatılmış, Türkiye’de bir aşılama programının söz konusu olup olmayacağı sorulmuştu. Bakan Koca açıklamasında, “Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel COVID aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız” demişti. Koca dün de benzer minvalde açıklamalar yaparak ‘kapanma’ ya da ‘toplu aşı’ gibi bir gündemlerinin olmadığını söyledi.

Eris varyantını konuştuğumuz şu günlerde bir yandan da havaların soğuması ile birlikte grip mevsimi de başladı. Pek çok kişi viral enfeksiyonlar nedeniyle hastanelere başvurdu. Peki erise mi, grip virusuna mı yakalandık, nasıl anlayacağız? Eris ve olası farklı varyantlar için aşı gerekli mi?

Koç Üniversitesi İş Bankası İnfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül ile konuştuk.

‘TÜRKİYE’DE 9 OLGU BİLDİRİLDİ AMA GERÇEK BUNUN ÇOK ÜZERİNDE’

Ergönül, yeni varyantı ‘’Eris, SARS-CoV-2’nin son varyantlarından biri. Daha ağır bir seyre yol açtığı söylenemez, hatta daha hafif seyirli diyebiliriz’’ şeklinde değerlendiriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni varyant erisin Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü açıklamıştı. Ergönül ise ‘’Türkiye’den 9 olgu bildirildi ama gerçek sayı bunun çok üzerinde’’ diyor.

Erisin birçok farklı ülkede görüldüğüne dikkat çeken Ergönül, ‘korkulacak bir durum olmadığını’ da sözlerine ekliyor.

‘AŞILARIN GÜNCELLENEREK YAPILMASINDA FAYDA VAR’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı programına ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Ergönül, ‘’Sayın Bakanımız grip aşısını savunuyor. Benzer şekilde COVID-19 aşısı da imkan varsa yapılmalıdır’’ diye konuşuyor. Ergönül,  hatırlatma dozlarına ilişkin şu açıklamayı yapıyor: “İmkânı olan ülkeler güncellenmiş aşıları öneriyorlar. Tıpkı influenza aşıları gibi, COVID-19 aşısının da güncellenerek yapılmasında yarar var. Aşılar yararlıdır. Bu vesileyle, 2023 yıl Nobel Ödülü’nün COVID-19 mRNA aşılarının mucitlerine verilmiş olmasından dolayı kendilerini kutluyoruz. İnsanlık tarihine isimlerini yazdırdılar.”

Son günlerde yaşanan grip salgınlarını da değerlendiren Ergönül, ‘’En çok görülen semptomlar birkaç gün süren yaygın kas ağrısı, ateş, halsizlik ve ishal şeklinde. Enterovirus grubundan Rinoviruslar (nezle etkeni) de saptandı. Ama en çok rinovirus ve COVID-19 var’’ diyor.

Eris varyantından sonra farklı mutasyonların da görüleceğini belirten Ergönül, kış döneminde tekrar maskelere dönüş beklemediğini belirtirken, risk gruplarında olanların korunma amaçlı maske takabileceğini ifade ediyor.

Haber İçin Tıklayınız