Şifremi Unuttum

Malavi’de Kolera Salgını Tüm Ülkeye Yayıldı


15 Mayıs 2023

Malavi şu anda son yılların en kötü kolera salgınlarından birini yaşıyor. İlk vaka 2 Mart 2022’de ülkenin Güney bölgesindeki Machinga ilçesinde kaydedildi. Malavi Sağlık Bakanlığı, doğrulanan vaka sayısındaki artış nedeniyle 3 Mart 2022’de kolera salgını ilan etti. Malavi’de başlangıçta ülkenin güneyiyle sınırlı kalan kolera salgını, şimdi tüm ülkeye yayıldı. Yirmi dokuz sağlık bölgesinin tamamından Kolera vakaları bildirildi.

Genel olarak, salgın büyüklük ve coğrafi yayılım açısından zaman içinde artış göstermektedir. Ekim ayındaki vaka (2434) sayısına kıyasla Kasım ayındaki vaka (4766) sayısında %95 artış oldu. Devlet Başkanı 5 Aralık 2022’de Kolera Salgınını “Halk Sağlığı Acil Durumu” olarak ilan etti. 17 Mart 2023 itibariyle, salgının başlangıcından bu yana bildirilen kümülatif doğrulanmış vakalar ve ölümler sırasıyla 54 324 ve 1671’dir; vaka ölüm oranı %3,08’dir. Toplam 52 340 kişi iyileşti ve 313 kişi şu anda tedavi görmektedir. Machinga Bölgesinde ilk vakanın Mart 2022’de doğrulanmasından bu yana, ülkedeki 29 Sağlık Bölgesinin tamamından Kolera vakaları bildirildi. Dört Sağlık Bölgesinde salgın kontrol altına alındı.

Malavi’de 25 ilçeden yeni vakalar bildirilmeye devam etse de yeni vaka sayısı geçtiğimiz hafta boyunca düşüş eğilimini sürdürdü. Raporlama haftasında yeni vaka sayısı bir önceki haftaya göre %19.3 azaldı. On dokuz bölgeden yeni vakalar bildirildi; Blantyre, Lilongwe, Neno, Dedza ve Chikwawa’dan bildirilen vakalar yeni vakaların %76.2’sini oluşturmaktadır. Toplam 17 ilçe yeni vaka sayısında düşüş bildirirken, yedi ilçe aynı sayıda vaka bildirdi; beş ilçede ise bildirilen yeni vaka sayısında artış oldu. Tropikal Siklon Freddy (Freddy kasırgası)’nin sıhhi tesisleri yıkmasının ardından çoğu bölgede halen açıkta dışkılama görülmektedir. Bu durum, Chirwa Gölü, Chiuta Gölü ve Shire Nehri gibi çoğunlukla ev içi kullanım ve evlerde finansal gelir kaynağı olarak kullanılan ana su kaynaklarının kirlenmesine neden olarak kolera salgını için büyük risk oluşturmaktadır.

Tropikal Siklon Freddy, Şubat ve Mart 2023’te beş haftadan fazla bir süre güney Hint Okyanusu’nu kateden olağanüstü uzun ömürlü, güçlü ve ölümcül bir kasırgaydı.

Haber İçin Tıklayınız