Şifremi Unuttum

Kırgızistan’da Kızamık Salgını: En Çok Vaka Oş Bölgesinden Bildirildi


2 Mayıs 2023

Kırgızistan’daki kızamık salgınında sağlık yetkilileri tarafından Nisan ayı sonuna kadar 265 vaka bildirildi.

Vakaların büyük kısmı, 200’den fazla vaka ile Oş bölgesinden bildirildi. Batken bölgesi, Chui bölgesi, Celal-Abad bölgesi, Talas bölgesi ve başkent Bişkek’ten de düzinelerce kızamık vakası bildirildi.

Vakaların 241’i 14 yaşından küçük çocuklardır.

Kızamık, bulaşıcı damlacıklarla doğrudan temas yoluyla havaya yayılan veya infekte kişinin nefes alması, öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılan oldukça bulaşıcı bir virustan kaynaklanmaktadır. Kızamık virusu, infekte kişi ortamı terk ettikten sonra havada iki saate kadar yaşayabilir.

Kızamık, döküntüden dört gün öncesine ve dört gün sonrasına kadar bulaşıcı olabilir.

Kızamığın belirti ve semptomları arasında makülopapüler döküntü, yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı veya sulu ve kızarık gözler bulunur.

Kızamık tüm yaş gruplarında şiddetli olabilir; pnömoni ve ölüm gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Beş yaşından küçük çocuklar, 20 yaşından büyük yetişkinler, hamile kadınlar ve lösemi veya HIV infeksiyonu gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin kızamık komplikasyonlarından zarar görme olasılığı daha yüksektir. Yaygın komplikasyonlar kulak infeksiyonları ve ishaldir. Ciddi komplikasyonlar arasında pnömoni ve ensefalit bulunur.

Haber İçin Tıklayınız