Şifremi Unuttum

Tanzanya Yeni Marburg Virusu Hastalığı Olgusu Bildirdi


24 Nisan 2023

Tanzanya’daki Marburg virusu hastalığı (MVD) salgınının takibinde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni bir olgu ve ölüm bildirdi.

21 Mart 2023’te Tanzanya Sağlık Bakanlığı, Marburg virusu hastalığı salgını ilan etti. 16 Nisan 2023 itibarıyla dokuz olgu ve altı ölüm (CFR %66.7) bildirilmiştir. Tüm olgular Kagera Bölgesi’ndeki Bukoba Kırsal bölgesindendir. Temaslıların 206’sı izleme sürecini tamamlamakla birlikte toplam 212 temaslı bulunmaktadır.

Bu, Tanzanya’nın ilk MVD salgınıdır.

Marburg virusu hastalığı oldukça öldürücüdür ve %88’e varan ölüm oranıyla hemorajik ateşe neden olur. Ebola virusu hastalığına neden olan virus ile aynı ailedendir. Marburg virusunun neden olduğu hastalık, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve şiddetli halsizlik ile aniden başlar. Birçok hasta yedi gün içinde ciddi hemorajik semptomlar geliştirir. Virus insanlara meyve yarasalarından bulaşır ve insanlar arasında infekte kişilerin vücut sıvıları, yüzeyleri ve malzemeleriyle doğrudan temas yoluyla yayılır.

Virusu tedavi etmek için onaylanmış herhangi bir aşı veya antiviral tedavi yoktur. Bununla birlikte destekleyici bakım (oral veya intravenöz sıvılarla rehidrasyon) ve spesifik semptomların tedavisi sağkalımı artırır.

Haber İçin Tıklayınız