Şifremi Unuttum

ECDC’den Türkiye’de Yapılan Mide Botoksu Uygulamaları Sonrası Avrupa’da Görülen İyatrojenik Botulizm Vakaları Hakkında Güncelleme


3 Nisan 2023

Şubat 2023’ün sonundan 30 Mart 2023’e kadar, Almanya’da (30), Avusturya’da (1), Fransa’da (1), İsviçre (2) ve Türkiye (53)’de mide içine botulinum nörotoksin (BoNT) enjeksiyonu ile bağlantılı 87 botulizm vakası bildirilmiştir. 10 Mart 2023’teki son ECDC güncellemesinden bu yana Almanya’da 18 vaka ve Fransa ve İsviçre’de birer yeni vaka ile vaka sayısı artmıştır.

Mevcut bilgiler tüm vakalara kilo vermelerine yardımcı olmayı amaçlayan tıbbi müdahaleler yapıldığını göstermektedir. Bunlar 3 Şubat 2023-1 Mart 2023 tarihleri arasında Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. İstanbul ve İzmir’de iki özel hastanede vakalara obezite tedavisi için intragastrik botulinum nörotoksin (BoNT) enjeksiyonu yapıldığı bildirilmiştir. Almanya, Alman hastalara enjekte edilen dozların 1000 ile 2500 ünite BoNT arasında değiştiğini bildirmiştir.

3 Şubat 2023-1 Mart 2023 tarihleri arasında intragastrik BoNT tedavisi için İstanbul ve İzmir’e giden kişilerin, özellikle halsizlik, nefes almada zorluk ve/veya yutma güçlüğü gibi semptomlar yaşamaları durumunda tıbbi yardım almaları önerilmektedir. ECDC, AB/AEA vatandaşlarının Türkiye’de obezite için intragastrik BoNT tedavilerinden kaçınmalarını şiddetle tavsiye etmektedir; çünkü şu anda bu durum ciddi botulizm gelişmesi riski ile ilişkilidir.

Türk makamları tarafından yapılan araştırmalar, lisanslı BoNT ürünlerinin mide içi enjeksiyonlarla obezite tedavisi için endikasyon dışı uygulandığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, her iki hastanenin ilgili birimlerinin faaliyetlerine ara verilmiş ve taraflar hakkında soruşturma başlatılmıştır.

Haber İçin Tıklayınız