Şifremi Unuttum

Japonya, Ortaya Çıkan Kuş Gribi Vakaları Sebebiyle Türkiye’den Kümes Hayvanı İthalatını Askıya Aldığını Duyurdu


28 Mart 2023

Japonya Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı, geçtiğimiz ay Afyon’da meydana gelen kuş gribi vakaları sebebiyle Türkiye’den kümes hayvanı ithalatının geçici olarak askıya alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada Türkiye Hayvan Sağlığı Kurumu’nun Dünya Sağlık Örgütü’ne Türkiye’deki bir kümes hayvanı çiftliğinde yüksek derecede patojenik kuş gibi salgınının doğrulandığı bildirdi. Yapılan açıklamada 13 Şubat 2023 Pazartesi günü itibariyle Türkiye’den kümes hayvanları ve diğer et ithalatının tamamı geçici olarak askıya alındı.

Geçtiğimiz ay Türkiye’nin önemli yumurta ve kanatlı et üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’da yaşanan kuş gribi vakaları sebebiyle bugüne kadar 22 işletmenin karantinaya alındığı ve 4.5 milyonu aşkın tavuğun itlaf edildiği öğrenilmişti. İlk olarak Başmakçı merkezli bildirilen kuş gribi vakaları sebebiyle Şubat ayının başında yetkililer inceleme yapmak üzere bölgeden numune almış, yapılan incelemeler sonrasında pozitif çıkan sonuçlar doğrultusunda geçen haftalarda Dinar ve Başmakçı’ya hayvan giriş çıkışları durdurulmuştu. Özellikle deprem felaketinin de yoğun olarak gündemde olduğu o süreçte konuyla ilgili bakanlıktan kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

Haber İçin Tıklayınız