Şifremi Unuttum

Tanzanya’da Beş Kişi Marburg Virusundan Hayatını Kaybetti

21 Mart 2023

Tanzanya’da Ebola’nın akraba türü olduğu belirtilen Marburg virusundan beş kişi hayatını kaybetti. İlk olarak gizemli bir hastalıktan öldüğü açıklanan beş kişinin vücudundan alınan örneklerde virusun tespit edildiği belirtildi.

Tanzanya’da Ebola’nın akraba türü olduğu belirtilen Marburg virusu can aldı. Tanzanya Sağlık Bakanı Ummy Mwalimu, yaptığı açıklamada, ilk olarak gizemli bir hastalıktan öldüğü açıklanan beş kişinin vücudundan alınan örneklerde Marburg virusunun tespit edildiğini belirtti. Hastanede üç kişinin tedavisinin devam ettiğini aktaran Mwalimu, temaslı 161 kişinin de izlendiğini ifade etti.

Mwalimu, paniğe ya da ülkedeki ekonomik faaliyetleri durdurmaya gerek olmadığını dile getirerek hastalığı kontrol altına almak için çabaladıklarını kaydetti.

MARBURG VİRUSU NEDİR, NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NEDİR?

Marburg virusu, ilk kez 1967’de Almanya’nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edildi.

Meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg virusu, insanlar arasında da infekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılıyor. İnfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi belirtiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada yedi günde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.

Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg virusunda ölüm oranı ise %23 ile %90 arasında değişiyor.

Angola’da 2005’te yaşanan Marburg virusu salgınında, virusun bulaştığı 252 kişinin %90’ı hayatını kaybetmişti.

Haber İçin Tıklayınız